2008 Gillet Vertigo .5 top car rating and specifications

Het bestaat: V8, 420 pk én 100% Belgisch

Gillet-Vertigo_5-SPIRIT-9

Wie dacht dat de Belgische auto-industrie compleet dood was, think again. Een zeer klein Belgisch automerk dat de concurrentie aangaat met Porsche en consoorten. Ik heb het over Gillet.

In 1992 bracht Tony Gillet voor het eerst een prototype van de Gillet Vertigo op het autosalon van Brussel. Na twee jaar was de productieversie eindelijk klaar. Slechts 750 kg, gecombineerd met een 2.0-liter viercilinder met 220 pk uit de toenmalige Ford Cosworth. In ’98 werd dat opgevoerd tot 226 pk met een 3.0-liter V6 van Alfa Romeo. Geen recordcijfers wat betreft de sprint naar 100 km/u maar met 4,4 seconden krijgt deze Vertigo het nodige respect.

gillet vertigo mk1

Net na de invoering van de euro, in 2002, werd een nieuw model voorgesteld op het salon van Brussel. De Vertigo Streiff. Alleen al de looks op onderstaande foto spreken boekdelen. Deze Streiff kreeg een 3,2-liter V6 en kostte destijds zo’n 121.000 euro.

gillet vertigo streiff

Tegenwoordig horen we niet veel meer van Gillet. In 2006 kwamen ze naar buiten met plannen voor een nieuw model. De Vertigo.5 Spirit. Een koolstof-koetswerk van 58 kg en een totaalgewicht van iets meer dan 950 kg. Het lage gewicht met de indrukwekkende 4.2-liter V8 uit de vorige generatie Maserati’s zorgen voor puur rijplezier. Koppel daar een sequentiële zesbak aan en je bent compleet verkocht.

gillet-vertigo5-spirit-unleashed_7

Bovendien verkoopt Vertigo zichzelf als ‘supercar-kunstenaar’ waarbij je jouw wagen 100% zelf kan samenstellen. Verwacht ook geen hoogstandje van een fabriek in Wallonië (nabij Gembloux). Een grauwe garage met een rommelige werkplaats, charmanter kan bijna niet. Dergelijke dure robots zijn ook niet nodig aangezien Gillet slechts enkele wagens verkoopt per jaar.

2008 Gillet Vertigo .5    top car rating and specifications
Onze mening? Het ziet er spectaculair uit. Of het ook zo rijdt? Dan moeten we je het antwoord schuldig blijven. Jouw mening is ook welkom.

Foto’s via www.gilletvertigo.com