Zoute Grand Prix

Dit was Zoute Grand Prix 2022

Ondertussen zijn we reeds enkele weken verder, maar begin oktober stond Knokke weer garant voor pracht en praal en de nodige liefhebberij dankzij de laatste editie van de Zoute Grand Prix waar de organisatie probeerde terug te gaan naar de tradities van weleer, en … om het financieel gat van vorig jaar dicht te rijden.

Bijna 1,5 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Zoute Grand Prix tekort kwam in het atypische 2021 om uit de rode cijfers te blijven. Menig bezoeker heeft er dit jaar wellicht weinig van gemerkt, want wie zowel de Zoute Sale, de Zoute Prado en de Concours d’élégance heeft bezocht zonder op de guestlist te staan heeft zich ongetwijfeld blauw betaald aan entreegeld. Om nog te zwijgen van de parkeertarieven in Knokke.

Los van het financieel prijskaartje is de Zoute Grand Prix toch vooral een beetje wegdromen bij zowel klassiekers als het beste en duurste wat de automobielsector vandaag heeft te bieden. En dat het concept nog altijd heel veel volk op de been brengt staat als een paal boven water. Het was opnieuw over de koppen lopen op de dijk en in de straten in Knokke. Ook het weer stak deze editie een tandje bij, met zelfs geen greintje wind op de dijk. De terugkeer van het rood-wit geblokte finishvlagpatroon en de balen stro in het straatbeeld werd met veel positivisme onthaald. Belangrijker dus dan de financiële cijfers zijn vooral het prestige die het evenement uitstraalt. En gelukkig kon de Zoute Grand Prix de afgelopen jaren rekenen op enkele leningen vanuit overheidsinstanties.

Een overzicht van de editie van dit jaar:

Zoute PRADO

De podia van welleer in de Zoutelaan ontbreken nog steeds, maar dit jaar stonden er enkele verhoogde platformpjes waar enkele premiummerken hun hoogstandjes of nieuwigheden etaleerden: Jaguar, Land Rover, Audi, BMW, Porsche, Mercedes-Benz en zelfs RUF (onder de vlag van Bavaria Motors). De echte hoogstandjes waren te vinden in een chique aangeklede tent naast de start/finish van de Zoute Rally. Blikvangers waren de Rimac Nevera, de nieuwe BMW 7, een bloedrode Mercedes 300 SL, een De Tomaso P72 en een knalgele Ferrari Enzo.

Zoute Sale

De echte pareltjes stonden voor mij persoonlijk toch eerder in de tent van de veiling die opnieuw door Bonhams was georganiseerd. Pronkstukken waren een Ferrari 280 GTO en een BMW 507. De Ferrari bleef net onder de minimumprijs, maar de 507 vond wel een nieuwe eigenaar voor een duizelingwekkende 2,1 miljoen euro. De euro’s rolden overigens vlot over de virtuele toonbank, want ook straffe veilingresultaten werden behaald voor auto’s zoals een Porsche Carrera GT, een Ferrari 250 GT/L, een Mercedes-Benz 300 SL Gullwing, een Aston Martin DB4 Series IV, Ferrari 250 GT Series II Cabriolet, een Mercedes-Benz SLR McLaren 722S, een Jaguar XK150, een Ferrari 599 GTO en ga zo maar door. Ook opmerkelijk was het opgehaalde bedrag voor een Mercedes-Benz W196 Streamliner kinderwagen: € 32.000!

Zoute Concours d’élégance

Net zoals vorige jaren werd er opnieuw gewerkt in thema’s op de Zoute Royal Golf: 75 jaar Ferrari en speciale hommages aan de Porsche Speedster, de Alpine’s van weleer en de Mercedes-Benz 300 SL Roadster. Dankzij de ruime positionering kan je de auto’s ‘op je gemak’ bewonderen. Wegdromen kon ook bij twee exemplaren van de Bugatti’s EB 110 en een gloednieuwe Lamborghini Countach LPI 800-4.

Zoute GT Tour

Na de ietwat triestige editie van vorig jaar was de Zoute GT Tour voor moderne sportwagens opnieuw te zien op de zeedijk in Knokke. Auto’s waar onze mond van open viel hebben we niet gezien, maar mening deelnemer zal er zeker van genoten hebben, al is het maar van de aandacht.

Zoute Rally

Eindigen doen we met waar het allemaal ooit begon: de Zoute Rally. Het blijft bewonderenswaardig voor al wie deze rally rijdt met zijn of haar teerbeminde oldtimer en er nog eens een hoop geld moet op (of onder) tafel voor leggen. Rally is misschien een misplaatst woord, want het merendeel van de wegen zijn wel degelijk verhard. Ook hier konden de deelnemers profiteren van het prachtige weer.

De volgende editie van de Zoute Grand Prix gaat door van 5 tot 8 oktober 2023. Alle info vind je hier.