De Polestar Precept, een primeur voor België en een kijk in de toekomst van Polestar

Het is zaterdagochtend 23 januari 2021 en we staan voor de deur van de Polestar Space aan de Akenkaai in hartje Brussel. Een hypermoderne ruimte waar voornamelijk minimalisme overheerst met daarin drie elektrische auto’s. Polestar’s, uiteraard. We herkennen de Polestar 1 en Polestar 2, die laatste hebben we enkele maanden eerder getest. De derde wagen? De Polestar Precept, een elektrische wagen die nog in volle conceptfase is. Maar waar al 2 exemplaren als conceptcar van bestaan om aan het publiek te tonen. Vanwege Covid-19 kon de wagen haar debuut niet maken in het autosalon van Genève 2020. Maar dat heeft het merk goed kunnen maken door de wagen op bepaalde data te showen in haar eigen Spaces. De Precept is momenteel nog te bezichtigen in de Polestar Space in Antwerpen.

Design weerspiegelt toekomstvisie van Polestar

‘Ze kunnen er wellicht mee naar de maan vliegen.’ Dit was één van de reacties die ik binnenkreeg toen ik foto’s van het voertuig op Instagram postte. En hoewel we vrij zeker zijn dat Polestar niet van plan is er mee naar de maan te vliegen, heeft de wagen wel de looks van een ruimteschip uit de toekomst. Wat een machine! Aan de voorkant zijn we alvast verkocht. We herkennen er typerend voor Polestar ‘Thor’s Hammer’ die voor een groot deel het design van de koplampen bepaalt. Het langwerpig gat in de neus zorgt dan weer voor een gestroomlijnde airflow. De Precept is heel sterk ontworpen met aerodynamica in het achterhoofd.

Achteraan zien we een compleet nieuw design met een doorlopend achterlicht, die als een fijne lijn van de ene kant van de wagen naar de andere kant loopt. Futuristisch ziet het er zeker en vast uit, of de achterkant iedereen zijn smaak is betwijfelen we. Maar over smaken valt niet te twisten.

Rustgevend interieur

De deuren openen momenteel zoals de suicide doors van Rolls-Royce, al werd ons nog niet bevestigd of deze ook effectief op het productiemodel zullen komen. Kijken we binnenin, dan merken we vooral de grote hoeveelheid licht op, die in het interieur een aangename en rustige sfeer geeft. Hier zit het gigantische panoramisch dak zeker voor iets tussen. Het is het grootste panoramisch dak dat we ooit op een auto hebben gezien. Het glas loopt van de voorruit volledig tot achter de achterbank. Dusdanig dat iedereen in de wagen kan genieten van de hemel boven hen. De ruit stopt net in het gezichtsveld naar achteren toe waardoor naar achter kijken onmogelijk is. Hier heeft Polestar een camera voorzien, waarvan het beeld geprojecteerd wordt op de achteruitkijkspiegel. Hedendaagse problemen vragen voor hedendaagse oplossingen.

Voor een groot deel vervaardigd uit gerecycleerde materialen

De Precept is voor een groot deel vervaardigd uit gerecycleerde materialen, zoals het composiet van Bcomp. Een composietmateriaal die vervaardigd is uit vlaslinnen in ruitpatroon om sterkte te geven aan het composiet. Het materiaal vermindert tot 80% het gebruik van primair plastic. Ook de zetelhoezen hebben een duurzame oplossing gekregen. Deze zijn vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen. De tapijten in de wagen zijn dan weer vervaardigd uit teruggevorderde visnetten.

In productie in 2023

Polestar wil van de ambitie om een duurzame en klimaat neutrale toekomst te creëren ook effectief een daad maken. Daarom zal de Polestar Precept met al haar gerecyclede materialen het levenslicht zien in 2023. Prestaties, opties en prijzen kennen we zelf helaas nog niet. Maar we zijn alvast benieuwd naar wat er ons te wachten staat in 2023.