Drama in Le Mans – Leidende Toyota in de problemen 5 min. voor einde – Porsche wint in extremis

Drama in Le Mans, de leidende Toyota komt in de problemen 5 minuten voor de klok op 0 komt te staan. Het zag er lang naar uit dat Toyota eindelijk haar eerste zege in de 24 uur van Le Mans zou behalen, maar door de problemen in de laatste ronden grijpt Porsche toch haar 18e zege in de 24 uur van Le Mans.

Dankzij de Toyota’s konden we wel degelijk spreken van een wedstrijd, want de Audi’s lieten het toch wel afweten. De Toyota’s #5 en #6 en de Porsche #2 reden bijna gans de wedstrijd in elkaars kielzog. De Audi’s waren vaak in de pits te vinden onder meer door turbo problemen. Ook de Porsche van Mark Webber had af te rekenen met overhitting waardoor de waterpomp vervangen moest worden met als gevolg 18 ronden verloren.

Toyota LMP1

 

De Porsches konden de snelheid van in de kwalificaties niet doorzetten in de race en ondermeer door twee pitstops minder lag de overwinning van de Toyota #5 voor het grijpen. Pijnlijker voor de Toyota #5 kon het niet zijn om 5 minuten voor het einde de verbrandingsmotor te verliezen. De Toyota #6 wist wel nog tweede te eindigen, maar de teleurstelling bij Toyota moet enorm zijn. Dankzij de late problemen bij Toyota staat Audi toch nog op het podium. Porsche wint dus voor de tweede maal op rij de 24 uur Le Mans, ditmaal met het trio Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb.

Ford LM GTE Pro

 

In de LM GTE Pro weet Ford in haar herintrede jaar eerste en derde te eindigen, de Ferrari 488 GTE kaapte de tweede plaats weg, maar is nog ‘under investigation’. Onze landgenoot Laurens Vanthoor had in beginfase af te rekenen met een lekke band en was later in de race ook betrokken bij een aanrijding. Ondanks die problemen kwam de Limburger toch als 14e over de streep in zijn Ligier Honda.