Volvo Cars digital key

Volvo zegt vaarwel tegen autosleutel

We verslikten ons even in de koffie toen we het persbericht van Volvo deze ochtend ontvingen in de mailbox. Volvo wil af van de fysieke autosleutel zoals we die vandaag kennen, en dit tegen 2017.

Dat Volvo bezig is met technologie is al lang geweten. Gisteren stelde het nog z’n gloednieuwe V90 voor in Zweden, vandaag zijn ze er al opnieuw met een innovatie. Ze kennen hoogstwaarschijnlijk het dagelijks probleem met het verliezen van autosleutels. Wat heeft de moderne mens altijd op zak? Juist ja, een smartphone. Dat heeft Volvo ook gedacht toen ze de technologie ontwikkelden. Het is de bedoeling van Volvo om tegen 2017, alle modellen uit te rusten met de technologie waarbij de klant een applicatie downloadt waarmee je via Bluetooth jouw nieuwe Volvo kan openen en sluiten. Zowel de deuren, koffer als het automatisch starten van de motor vanop afstand.

Volvo Cars digital key
Volvo Cars digital key

Mocht je een ware fetisj hebben voor de wagens uit Scandinavië dan kan je met de app ook meerdere modellen op de oprit openen en starten. Opmerkelijk, de constructeur wil dat we onze duurbetaalde en overgeliefde Volvo-schatjes gaan delen met dank aan deze applicatie. Hoe Volvo dat ziet gebeuren in praktijk is nog onduidelijk. Het idee van m’n nieuwe wagen uit te lenen aan familie of vrienden en de toegang tot de wagen via de app zomaar te verlenen, ik dacht het toch maar even niet Volvo.

Phone as key
Phone as key

Tot slot is deze ‘geen-sleutel’-technologie vooral interessant voor verhuurbedrijven. Die zitten in veel te kleine en muffe kantoortjes in het zuiden opgezadeld met 10.000 autosleutels. Begin maar te zoeken naar jouw sleutel. De Zweden bieden een oplossing door de applicatie ook te laten gebruiken wanneer je een huurauto bevestigt. Je kan overigens, als je geen afscheid kan nemen van de fysieke autosleutel, nog altijd een exemplaar krijgen bij jouw nieuwe wagen.

Allemaal oprecht heel mooi die technologie. Toch eén klein overbodig vraagje, wat als mijn iPhone weer maar eens plat is en ik dringend kinderen moet gaan afhalen van mijn bazige vrouw?