Occasion van de week: SL 65 AMG Black Series

Net zoals elke AMG Black Series is de SL 65 AMG Black Series zelden te zien in België. Onze AutoJunior ‘Occasion van de week’ is zo’n impossante SL 65 AMG Black Series die op zoek gaat naar nieuwe eigenaar.

De Black Series staat te koop bij Duitse sportwagenspecialist AE Cars in Izegem. Het Obsidiaanzwarte exemplaar dateert van mei 2009 en is daarmee waarschijnlijk één van de laatst geproduceerde modellen. Enkel in 2008 en 2009 verliet deze hardcore AMG de Performance Studio van AMG. Zoals bij elke Black Series (SLK, CLK, SLS & C Coupé) bestaat er enige geheimzinnigheid over het productieaantal, en dat is bij de SL Black Series niet anders. Bepaalde bronnen hebben het over 500 stuks, anderen dan weer over 350.

SL BS 1

De klassieke elegantie van een R230 SL 55 of ‘standaard’ 65 AMG mist de Black Series, maar opvallen doe je des te meer. De R230 generatie van de SL stond in de Mercedes catalogus van 2001 tot 2011 (!) en deze Black Series was afgeleid van de (tweede) ingrijpende en visueel niet zo gesmaakte facelift. Op de één of andere manier kwamen de AMG versies er wel beter mee weg. De Black Series variant heeft bovendien een carrosserie die 14 cm breder is dan een standaard SL om zo het breder spoor voor en achter plaats te bieden. Een fraai geïntegreerde uitschuifbare achterspoiler zorgt dan weer voor de nodige downforce bij hoge snelheden. Zoals bij de SLK Black Series ruimt het wegklapbaar vario dak plaats voor een vast exemplaar. Dat brengt met zich mee dat de daklijn niet visueel onderbroken wordt, en ook de extra koffer- en opbergruimte is mooi meegenomen.

Wie graag comfortabel reist raden we toch aan om voor een SL zonder Black Series badge te opteren. Voormalig Top Gear presentator Jeremy Clarkson (het blijft wennen) vergeleek het comfort ooit met het zitten op een hoopje stenen. De vorige eigenaar koos voor de optionele kuipzetels die ook beter bij het karakter van deze Black Series passen.

De snelheidsduivel kruipt ongetwijfeld mee op je schouder bij het rijden met deze SL Black Series. Dankzij het 6 liter M275 V12 blok met 670 pk en 1.000 Nm koppel snelt de SL Black Series door tot een elektronisch begrensde 320 km/h. De V12 is gekoppeld aan een vijftraps Speedshift automaat die lange tijd de enige overbrenging was in de Mercedes rekken die het monsterkoppel van 1.000 Nm aankon. Met 670 pk had de SL 65 AMG Black Series zelfs meer vermogen dan de 150.000 euro duurdere SLR 722 (S).

SL BS 4

Bij AE Cars staat dit exemplaar met een kleine 16.000 km achter de kiezen te koop voor € 259.950. Vergeleken met de exemplaren die te koop staan in Duitsland lijkt ons dat niet overdreven. De Belgische nieuwprijs in 2008 bedroeg overigens een duizelingwekkende € 363.923.

Foto’s via AE Cars.