Lorenzo voor 3e keer kampioen Moto GP

De Spanjaard Jorge Lorenzo bemachtigde zijn derde Moto GP wereldtitel op het circuit van Valencia. Teamgenoot en grootste concurrent Rossi startte door een straf pas op de laatste startrij. Ondanks het goedmaken van 18 plaatsen was zijn vierde plaats niet voldoende voor een 10e wereldtitel voor de Italiaan.

Niettegenstaande de schrijnende persbelangstelling in Vlaanderen konden de fans gelukkig wel terecht bij RTBF op la deux voor live verslag vanop het circuit in Valencia voor #TheGrandFinale. De aanloop naar de laatste race zorgde al voor ophef, vooral bij Rossi fans. Voor een ongelukkig manoeuvre van Rossi tegenover Marquez tijdens de GP van Maleisië had Rossi drie strafpunten gekregen. Met als gevolg dat Rossi vandaag vanaf de laatste startrij moest starten. Lorenzo pakte gisteren de pole en zo stond Rossi voor de haast onmogelijke opdracht om zijn voorsprong in klassement te verdedigen.

Lorenzo en Rossi zijn dit seizoen meer dan gewaagd aan elkaar. Mede dankzij 2014-kampioen Marc Marquez die dit seizoen meermaals (onverwacht) enkele steken liet vallen draaide de seizoensfinale uit op een Yamaha onderonsje. Door de straf van Rossi bleef een rechtstreeks duel tussen de twee Yamaha rijders zoals verwacht uit. Lorenzo stond wel de volledige race onder zware druk van landgenoot Marc Marquez die continue in het achterwiel van Lorenzo te vinden was. Lorenzo toonde zich sterk en won de race, Rossi werd ‘pas’ vierde.  In 2010 en 2012 was Lorenzo eerder al de beste van het Moto GP veld. Voor de Spanjaard is dit dus zijn derde Moto GP wereldtitel.

Moto GP2