Occasion van de week: Rolls-Royce Phantom Series II

RR 8

Met onze nieuwe ‘Occasion van de week’ blijven we in de exuberante prijscategorie. Onder het motto ‘dromen mag’ viel ons oog op een ex-factory Rolls-Royce Phantom Series II.

De Rolls-Royce Phantom draait ondertussen al mee sinds 2003 maar kreeg in 2012 onder de ‘Series II’ benaming een subtiele facelift. De Series II kreeg een licht hertekend front en onderhuids was de introductie van de achttraps ZF bak de grootste verandering. De 6,75 liter V12 met een relatief bescheiden 460 pk maar indrukwekkend koppel van 720 Nm bleef trouw op dienst. De Phantom was de eerste creatie van Rolls-Royce onder het BMW bewind en was voor Rolls-Royce de redding van een nakende ondergang. Kenners weten dat de Phantom benaming reeds vroeger werd gebruikt als modelnaam voor maar liefst zes Rolls-Royce’s.

RR 5

Het exemplaar dat te koop staat bij Your Car in Itterbeek is een ex-factory auto. Je weet wel één van de vele Rolls-Roycen met Britse nummerplaat waarmee Rolls zelf op pad gaat of uitleent aan dealers als testwagen. Op dit exemplaar staat amper 4.900 kilometer wat uitzonderlijk weinig is. We gaan niet beweren dat dit model niet afgezien heeft onder de testritten maar de drie jaar garantie en onderhoud die je er bij krijgt geeft toch enig vertrouwen. Je moet er wel nog steeds € 275.000 voor op tafel leggen maar de prijs van dit exemplaar bedroeg in 2014 een royale € 440.400.

Niet dat de gemiddelde Rolls-Royce eigenaar (voor zover die bestaat) wakker ligt van de waardevermindering van zijn of haar vloot, maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat het hen volledig koud laat. Zo’n waardevermindering op één jaar tijd is extreem maar deels te verklaren doordat het hier om een fabrieksexemplaar gaat die gewoon de deur uit moet. De vrij eenvoudige en relatief subtiele kleurstelling is misschien ook niet de combinatie waar Phantom eigenaren naar op zoek zijn.

RR 11

Als je echt indruk wil maken op de buitenwereld kan je niet om de Phantom heen. Het blijft afwachten wie er bereid is het nog steeds astronomische bedrag van € 275.000 op (of onder) de tafel te leggen. Wie reeds in die prijscategorie shopt raden we misschien toch aan om iets meer geld uit te geven om zo je Phantom volledig naar eigen smaak in te richten. Tenzij dit exemplaar volledig je ding is natuurlijk.

Foto’s via www.yourcar.be