Occasion van de week: Jaguar XJ

Onze ‘AutoJunior Occasion van de week’ stempel is deze week weggelegd voor een stijlvolle Jaguar XJ van vorige generatie.

Toegeven, de Jaguar XJ van vorige generatie (met interne codenaam X350 en X358 voor de facelift) is niet toevallig onze AutoJunior Occasion van de week. Onlangs bij het aanschouwen van het laatste James Bond filmmeesterwerk was er een mooie (maar pijnlijke) rol weggelegd voor de Jaguar XJ. Pure Britse charme zo’n oude XJ met dubbele ronde koplampen. Een stijlfiguur die weinigen onberoerd laat. De XJ had dan wel veel weg van de kleinere X-type maar achteraf gezien was dat een zegen. De XJ oogt ondanks haar leeftijd nog steeds klassiek-modern.

Jag 2

In België was de Jaguar XJ ondanks zijn kwaliteiten en technologisch vernuft ver achter de A8, 7 Reeks en S-Klasse in de Belgische verkoopslijsten te vinden. De tweedehandsmarkt in België is dan ook niet overstelpt met Jaguar XJ’s. Het is dan ook niet onlogisch dat Jaguar het met de huidige XJ volledig over een andere boeg gooide.

Met onze Occasion van de week nemen wel van de gelegenheid gebruik om wat extra aandacht te geven aan die vorige generatie Jaguar XJ. Aandacht die de auto van het koperspubliek niet kreeg, maar wel verdiende. Zo is bijvoorbeeld het koetswerk van de XJ volledig uit aluminium opgetrokken en bracht de X350 vooral extra interieur- en kofferruimte ten op zichtte van zijn voorganger. In 2007 volgde er een facelift (X358) met vooral een vernieuwde voorbumper die het visueel feestje verpeste. Vreemd genoeg staan er wel meer tweedehands facelifts te koop dan het pre-facelift model.

Dit fraai blauw gekleurde exemplaar staat te koop in Vilvoorde bij Auto’s T&T. De Jaguar heeft 162.000 wellicht comfortabele kilometers achter de kiezen. Een drieliter benzine V6 met 238 pk zorgt voor voldoende vermogen, zeker rekening houdend met het leeggewicht van 1.665 kg dat ongezien is in deze klasse. Het interieur is typisch Jaguar, maar de kleur en houtinleg van dit exemplaar is niet voor iedereen weggelegd. De vraagprijs bedraagt € 11.000, een nieuwe XJ6 had je in 2004 voor een dikke € 65.000.

Jag 1