Volvo bouwt opnieuw aan Amerikaanse droom

Volvo S60

Volvo wil groeien. Tegen 2020 wil het wereldwijd 800.000 auto’s per jaar verkopen. Vorig jaar verkocht Volvo 465.866 auto’s dus geen gebrek aan ambitie! Volvo kondigde aan dat het 500 miljoen USD vrijmaakt voor het bouwen van een nieuwe fabriek in de VS. Het is Volvo waarschijnlijk niet ontgaan dat de Amerikaanse markt floreert als nooit tevoren. Het zou zo minder afhankelijk zijn van wisselkoersverschillen en de productie zou enkel voor de locale Amerikaanse markt zijn.

Momenteel heeft Volvo twee fabrieken in Europa (Gent en Torslanda), twee fabrieken in China (Chengdu en Chonqing) en een fabriek in Kuala Lumpur (Maleisië). Volvo is al actief sinds 1955 in de VS en het is lange tijd haar grootste markt geweest. Volvo Trucks heeft al een vrachtwagen fabriek in de VS en Volvo Cars hoopt met de nieuwe autofabriek 100.000 auto’s per jaar aan de Amerikaanse man (of vooral vrouw) te brengen.

De nieuwe fabriek zou geen bedreiging vormen voor Volvo Cars Gent omdat Gent zich zal focussen op kleinere wagens die op het nieuw moduleerbaar chassis komen. Enige voorzichtigheid blijft wel op zijn plaats want Ford Genk heeft bewezen dat er geen zekerheden meer zijn.