Torino Fiat Test Track

Terug naar de gloriedagen van Fiat – Bezoekje Fiat testcircuit op voormalige fabriek Turijn

Ongetwijfeld één van de gekste plaatsen die we ooit aanschouwden is het testcircuit op het dak van de voormalige Fiat fabriek in Turijn. De fabriek werd omgetoverd tot een winkelcentrum, een school en enkele musea, maar gelukkig is het toenmalige testcircuit er nog steeds.

We wanen ons even in een andere wereld. Met een speciale sleutel komen terecht op het dak van de Lingotto in Turijn. Hier werden de door Fiat geproduceerde wagens rechtstreeks van de productielijn op het dak van de fabriek gereden om de assemblagekwaliteit te controleren. Het asfalt en de klinkers worden nog steeds goed onderhouden en met een waanzinnig zicht op de Alpen is het een unieke plaats. Bij de opening van de fabriek in 1920 was het ’s werelds grootste autofabriek en ook vandaag maakt het gebouw een verpletterende indruk.

De assemblagelijn liep destijds verticaal doorheen het gebouw en eindigde dus net onder het dak. Over de jaren heen hebben zo’n 80 Fiat modellen (goed voor ongeveer 1 miljoen auto’s) een testrit gemaakt op het ongeveer 1 km lange circuit. Om te voorkomen dat de auto’s de bocht niet zouden halen na de twee lange rechte stukken is de zijwand opvallend schuin. Zo kan je bij hogere snelheden het stuur gewoon recht houden. Ook onze Belgische trots Imperia had op haar fabriek in Nessonvaux een gelijkaardig circuit op het dak van de fabriek.

In 1969 werd onderstaande scene van ‘The Italian Job’ op het dak de Lingotto opgenomen.

In 1982 besloot Fiat de fabriek te sluiten en werd ze omgebouwd tot een cultureel- en winkelcentrum. De site kreeg opnieuw leven ingeblazen ter gelegenheid van de Olympische winterspelen in Turijn in 2006. Zo werden de VIP gasten ondermeer per helikopter aangebracht op het speciaal gebouwde landingsplatform. Af en toe wordt de piste nog gebruikt voor feestjes of voorstellingen van nieuwe auto’s van de Fiat groep. Op wandelafstand ligt het automuseum “Museo Nazionale dell’Automobile” dat ook meer dan de moeite schijnt te zijn.