Rosberg

Nico Rosberg volgt Hamilton op als wereldkampioen

Na 10 Formule 1 seizoenen is het eindelijk raak voor Nico Rosberg. De Duitser met Finse roots treed zo uit de schaduw van vader Keke die wereldkampioen werd in 1982 met Williams.

Een Duitser die in een Duitse wagen het F1 kampioenschap wint, het was al enkele jaren de natte droom voor Mercedes-Benz. Rosberg was vorige twee seizoenen al zeer dicht bij een titel, maar Hamilton toonde zich telkens net iets beter. Met een tweede plaats in de GP van Abu Dhabi had Rosberg meer dan voldoende om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen.

Lewis Hamilton won de laatste GP van dit seizoen en eindigt met vier opeenvolgende overwinningen op de manier waarop Rosberg het seizoen begon. Het is koffiedik kijken of Hamilton kampioen geworden zou zijn indien hij geen technische pech gekend had in Maleisië, want misschien had Hamilton de erop volgende races niet gewonnen. De sleutelmomenten in het kampioenschap waren volgens mij de aanrijding tussen Hamilton en Rosberg in Spanje evenals de aanrijding in Oostenrijk. In tegenstelling tot vorige jaren heeft Rosberg op beide momenten getoond dat hij niet langer vrede neemt met een tweede plaats. Ook de grote prijs van China speelde een sleutelrol in de puntentelling, Rosberg won die race en Hamilton eindigde pas zevende na technische problemen in de kwalificatie.

Na enkele donuts kon er ook nog een innige omhelzing met Bernie Eccelstone vanaf. De Grote Prijs van Abu Dhabi was tevens de laatste race voor de Brit Jenson Button die na 17 jaar de fakkel moet doorgeven aan onze landgenoot Stoffel Vandoorne (eindelijk …). Button had graag nog enkele punten gesprokkeld, maar moest door technische pech de strijd staken. Een beetje het verhaal van McLaren-Honda dit jaar (opnieuw). Ook de Braziliaan Felipe Massa verlaat het F1 schip na ook al 15 seizoenen F1.

Spraakmaker van dit seizoen was ondermeer onze noorderbuur Max Verstappen. Zijn agressieve rijstijl wordt niet door iedereen op prijs gesteld, maar het levert over het algemeen wel indrukwekkende inhaalmanoeuvres en resultaten op. De technische reglementen wijzigen fors volgend seizoen met ondermeer veel bredere banden dus we kijken alvast uit naar een duel der lage landen. Afspraak op 26 maart 2017 voor de start van het nieuwe F1 seizoen in Australië.