Smart Times 15: unFORgettable

SmartTimes15-59

Op 28 en 29 augustus 2015 zakten 2,476 smart-fans uit de hele wereld af naar Boedapest. Het historische heldenplein in het stadscentrum was de place to be voor de vijftiende verjaardag van ’s werelds grootste internationale smart-bijeenkomst. Maar mijn smart-times begon al een dag eerder…

27/08/15

Het was 4 uur ’s morgens als mijn wekker mij uit mijn ruimtevaartreis-droom haalde… Mijn vlucht naar Mars… euh… Wenen vertrok iets na 10 uur, maar om de spits voor te zijn richting Brussel moest ik uit noodzaak op dat belachelijke uur uit bed. Na een saaie rit van anderhalf uur kwam ik ruim op tijd aan… Zo’n 3 uur te vroeg dus, maar liever dat dan te laat natuurlijk.

Eenmaal in Wenen (Oostenrijk) maakte ik voor het eerst kennis met Car2Go. Blijkbaar is dit één van de grootste auto-deel-bedrijven ter wereld. Hun hele wagenpark van 13,500 auto’s bestaat enkel uit… Smart ForTwo’s. Daarvan zijn er 1,300 volledig elektrisch.

_DSC2067

“Fun facts: Iedere 1,4 seconden wordt er een auto verhuurd en er werd in totaal al 300 miljoen kilometer gereden.”

 

Daarnaast waren zij het allereerste bedrijf dat auto’s verhuurde zonder een vaste verhuurlocatie. De wagens staan gewoon op (legale) parkeerplaatsen in de stad en klanten kunnen via hun smartphone een auto ter plekke huren of reserveren. Het idee was er in 2007, de eerste stad (Austin, Texas) was er in 2010 en vandaag hebben ze wereldwijd één miljoen klanten.

De vloot in Amsterdam, San Diego en Stuttgart bestaat volledig uit elektrische auto’s. Wat Wenen zo speciaal maakt is het feit dat de hele vloot, van een 800-tal wagens, enkel kan gehuurd worden via de Car2Go-app op een smartphone.

_DSC2132

28/08/15

Na een niet heel comfortabele nachtrust, op een veel te zacht kussen, is het tijd voor de officiële niet-officiële onthulling van de nieuwe Smart ForTwo Cabrio (kunt u nog volgen?).

De échte officiële voorstelling is pas voorzien voor september op het salon in Frankfurt. Er werd voor dit evenement en voor de aanwezige pers een uitzondering gemaakt.

_DSC2554

SmartTimes15-3Na een korte inleiding ging het doek eraf. Er zijn niet veel verschillen met de Coupé variant, maar je merkt wel dat de achterste stijlen wat meer aflopen voor een meer dynamische look.

Het dak zit ook slim in elkaar. Zo zijn er 3 standen; gesloten, half-open en open. Opmerkelijk, je kan bij alle snelheden (ook op de snelweg) het dak openen of sluiten.

_DSC3494

Het volgende punt op de planning was de rit van Wenen naar Boedapest, in een Smart uiteraard. Wij kregen de sleutels van een Smart ForFour met de (sinds kort beschikbare) DCT automatische versnellingsbak.

Het eerste deel van de route was voornamelijk snelweg. Daar merkte ik dat de ForFour iets comfortabeler is dan de ForTwo (dankzij de langere wielbasis). De Smart blijft, ook in zijn grootste formaat, een stadswagen. Bij hogere snelheden heeft hij niet altijd voldoende kracht om vlot mee te kunnen met de rest van het verkeer. Dat merk je vooral als je bij 90 km/u achter een vrachtwagen hangt en daarna weer naar 120 km/u wil.

SmartTimes15-12

Vervolgens stuurde onze navigatie ons van de snelweg op de (leukere) landelijke wegen. Verlaten, brede en mooie wegen leidden ons doorheen Slovakije richting de grens met Hongarije. Het laatste stukje gingen we terug de snelweg op. Omstreeks 13u30 kwamen we aan bij het hotel.

_DSC2773Jammer genoeg was de kamer maar beschikbaar vanaf 15u… Na een frisse Cola, die voor wat afkoeling zorgde, maakte ik even een wandeling doorheen het historische centrum van Boedapest.

Om 17u werd er opnieuw afgesproken in de lobby van het hotel. Iedereen was klaar om met de Smarts naar de openingsceremonie te rijden. Die vond plaats op het “Heldenplein”. Daar werd voor de gelegenheid een heus mini… wel Smart-festival opgetrokken, inclusief podium, tenten met eten, drank (geen drugs), verklede mensen en heel veel lachende gezichten.

SmartTimes15-32

_DSC4167De sfeer zat goed, het was prachtig weer en duizenden mensen met een passie voor het merk Smart die volop genoten van alle activiteiten. Naar de avond toe keken ze allemaal vol bewondering naar het podium. Want daar kwam Dr Annette Winkler, hoofd van Smart, het podium opgereden met een… laat ons zeggen… opvallende ForTwo.

Mevrouw Winkler is een zeer energieke vrouw en dat werkte aanstekelijk. Iedereen luisterde aandachtig naar wat ze te vertellen had. Ze sprak het publiek persoonlijk aan en dat kon iedereen waarderen.

Nadat de designer van de ForTwo zijn kunstje had getoond en op een wit blad papier met enkele lijnen het ontwerp van de ForTwo had uitgelegd, had Anette nog een verrassing die niemand van de toeschouwers verwacht had.

_DSC4302

De aanwezige smart-liefhebbers kregen namelijk voor het eerst de nieuwe ForTwo Cabrio te zien. Het publiek werd meteen wild enthousiast toen mevrouw Winkler het podium kwam opgereden met een rood-witte Cabrio. Van het vorig model werden er wereldwijd 220.000 verkocht, Smart wil er minimum evenveel van het nieuwe model gaan verkopen.

SmartTimes15-38Tenslotte waren er optredens voorzien van twee Hongaarse groepen, de Twenties en de Mary Popkids.

Ondanks het feit dat de muziek zeker niet slecht was, kropen heel wat mensen in hun smart voor de “nightcruise”. Een rondrit aan de hand van een bolletje-pijl-roadbook.

De rondrit stuurde een 400-tal smarts doorheen de prachtige stad Boedapest. Langs de route waren er stops voorzien met adembenemende uitzichten.

SmartTimes15-39SmartTimes15-41

Nadat we de route waren kwijtgespeeld rond 1u30 ’s nachts, besloten we dat het tijd was om naar het hotel terug te keren.

29/08/15

De volgende morgen stond een meet & greet gepland met Dr Annette Winkler. Ze was nog steeds even energiek als de avond ervoor op het podium. Nadat ze ons nogmaals bedankt had voor onze aanwezigheid en een korte introductie, nam ze de tijd om enkele vragen van de aanwezige pers te beantwoorden.

SmartTimes15-44

Op de vraag of Smart van plan is de ForFour naar Amerika te brengen antwoordde ze negatief. Voor Smart is het geen goeie businesscase omdat de Amerikanen nog steeds zweren bij grote auto’s. De ForTwo is wel in Amerika te koop en doet dat ook goed. Het feit dat het praktisch de enige auto is in het ‘micro-segment’ zal daar ook wel iets mee te maken hebben.

Annette vind dat het Smart-gamma nu, met de komst van de ForTwo Cabrio, compleet is. Jammer voor de vele liefhebbers van de Coupé, maar er komt geen opvolger. Bij Smart zullen ze zich vooral focussen op de nieuwe media, met name smartphones en zullen ze het Car2Go-programma helpen uitbreiden en verbeteren.

SmartTimes15-46“Het heet niet voor niets een smart-phone…” – Dr Annette Winkler

Daarna was het tijd om te vertrekken richting het F1-circuit net buiten Boedapest, de Hungaroring. Daar verzamelden meer dan 1400 smarts zich voor de parade.

Voordat de parade van start ging was er nog de mogelijkheid om wat te eten, te drinken of een ijsje te eten (het was tenslotte 37°C). Daarnaast werd er ook nog een wedstrijd gehouden tussen de ‘most craziest smarts’.

SmartTimes15-65

De deelnemende smarts waren stuk voor stuk ongelofelijk. Van een pickup met 6 wielen tot een sneeuwruimer en van een limousine tot Spongebob…

Nadat de stemmen geteld waren werd Spongebob uit Griekenland de uiteindelijke winnaar. De Limo werd tweede en de sneeuwruimer derde. Proficiat!

We werden vriendelijk verzocht om ons richting de wagen te begeven en klaar te staan voor de parade. Eén voor één reden we het circuit op. Mevrouw Winkler op kop in een nieuwe Cabrio en achter haar zo’n 1400 smarts… Een indrukwekkend zicht moet ik eerlijk toegeven. Wij reden met een matgrijze ForTwo (de 8ste op de foto hieronder).

_DSC4849

De wagen vooraan reed met cruisecontrol 30 km/u… *zucht*

_MSC3908

Nu ja, onder het toezicht van enorm veel politie, inclusief het afsluiten van volledige op- en afritten en zelfs een volledig stuk snelweg, reden de talloze gekke smarts terug richting het centrum van Boedapest.

Wanneer plots… *Ting* … brandstofreserve… Op zo’n 10 km van het eindpunt verlaten we noodgedwongen de colonne en rijden we met behulp van de navigatie zo snel mogelijk naar de eindstop. Eenmaal daar aangekomen stond onze taxi al klaar om ons terug naar de luchthaven te brengen.

_MSC3588

Het was een unieke ervaring om zoveel mensen met een passie voor eenzelfde merk bij elkaar te zien komen op prachtige locaties zoals het ‘heldenplein’ en de Hungaroring. Volgend jaar terug? Het is in elk geval dichterbij huis, in Hamburg.

Bekijk hieronder de volledige foto-galerij.