Rijden onder invloed: wat zijn de gevolgen? 

Een avondje stappen met vrienden, een paar glazen wijn op een familiefeestje, wat biertjes op een zomerfestival of gewoon een namiddag op een zonnig terrasje. Je hebt al snel een glas teveel op, vaak zonder het zelf te beseffen of te voelen. Maar rijden onder invloed kan ernstige gevolgen hebben. 

Alcohol of drugs hebben niet alleen een grote invloed op je reactietijd, ook je coördinatie en je beoordelingsvermogen veranderen, zelfs al heb je maar een kleine hoeveelheid in je bloed. Het gevolg is een verhoogd risico op verkeersongevallen.

Vaststelling

Rijden onder invloed is een misdrijf. Wanneer je bij een controle gestopt wordt of wanneer je een ongeval veroorzaakt, kan de politie een aantal tests doen om vast te stellen of je onder invloed van alcohol of drugs rijdt. 

De meest gekende is de ademtest. Die voert de politie uit om het alcoholgehalte in de adem van de bestuurder te meten. Dat gebeurt door een ademalcoholtest, ook wel bekend als een blaastest, die een schatting geeft van het alcoholgehalte in het bloed.

Een andere vaak gebruikte test is de speekseltest. Speekseltesten zijn relatief eenvoudig en niet-invasief, waardoor ze handiger zijn dan andere methoden zoals bloedonderzoek of urineonderzoek. Bovendien kan een speekseltest snel worden uitgevoerd en kunnen de resultaten binnen enkele minuten beschikbaar zijn.

Strafrechtelijke vervolging

Net als in veel andere landen, is het in België verplicht om mee te werken aan een adem- of speekseltest als je wordt aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol of drugs. Wel kan je 15 minuten uitstel vragen wanneer je een ademtest moet ondergaan. Maar na die 15 minuten ben je verplicht om de test uit te voeren. Het is belangrijk om te weten dat als je weigert om een ademtest af te leggen, de politie een bloedtest kan eisen om je bloedalcoholgehalte en de aanwezigheid van drugs in je bloed te meten. 

Weiger je toch, dan wordt dit beschouwd als een misdrijf wat kan leiden tot de onmiddellijke intrekking van je rijbewijs voor een periode van ten minste 15 dagen. Daarnaast kan je een boete krijgen die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. In extreme gevallen kan het weigeren van een ademtest zelfs leiden tot strafrechtelijke vervolging en zelfs tot een gevangenisstraf. 

Rechtsbijstand

Werd je betrapt op alcohol- of drugsmisbruik achter het stuur, kan je via je verzekering vaak een beroep doen op een advocaat in rechtsbijstand, dat normaliter inbegrepen zit in je autoverzekering en  niet alleen handig is in geval van een ongeluk. Je kan dit ook voor een strafrechtelijke vervolging inroepen. De advocaat mag je bovendien zelf kiezen. Een specialist in de verkeerswetgeving is dan je beste keuze.