Crossblade

Occasion van de week: Smart Crossblade

Onze Autojunior Occasion van de week is Smart haar definitie van pure fun. Voor wie op zoek is naar een originele plezierauto kan deze Smart Crossblade zeker overwegen.

Extremer dan dit wordt een auto niet. Geen dak, twee basic (maar ultrastevige) balkjes als zijdeuren en een 10 cm hoge voorruit. Voor wie dacht dat een gewone Smart al vrij onzinnig was had zich duidelijk in de gekheid van Smart vergist. In 2002 kwam Smart op de proppen met deze imagobooster. Als gelimiteerde oplage van 2.000 stuks trok de Crossblade veel bekijks door het uitzinnig ontwerp. De exemplaren gingen vrij vlot de deur uit en ondermeer Robbie Williams bestelde deze hipster. Een 25 tal exemplaren vonden hun weg naar de Belgische markt, maar je moet al goed zoeken om Crossblade’s in het straatbeeld te spotten.

Crossblade

De Crossblade is meer een soort vierwielige motor en ideaal voor wie een motor te onveilig vindt. Een zonnebril of helm is wel aan te raden. Ondanks het ontbreken van enkele gangbare koetswerkonderdelen is de veiligheid gewaarborgd dankzij de Smart Tridion veiligheidskooi. Dankzij een waterdoorlatend interieur is regen ook geen probleem, maar een zeiltje lijkt ons toch de meest verstandige keuze. Een door Brabus tot 71 pk opgekietelde 0,6 driecilinder benzinemotor duwt de 740 kg vooruit en het breder spoor zorgt voor het nodige rijplezier.

Crossblade 4

Wat opzoekwerk leert ons dat de meeste tweedehandsexemplaren vrij weinig km achter de kiezen hebben. Met een toenmalig prijskaartje van om en bij de € 25.000 hopen veel eigenaars waarschijnlijk op een waardexplosie. De Crossblade die bij Salva Cars te koop staat, gaat voor de helft van die prijs de deur uit, inclusief 8.000 km op de teller.