SLR

Occasion van de week: Mercedes-Benz McLaren SLR

Het gebeurt niet zo vaak dat een Mercedes McLaren SLR in België te koop staat. We nemen dus van de gelegenheid gebruik om het uitzonderlijk knap exemplaar dat te koop staat bij Bavaria Motors uit te roepen tot onze AutoJunior Occasion van de week.

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik nogal een zwak heb voor SLR’en. Objectief blijven over deze wagen gaat me dan ook moeilijk af. Ik houd het dus maar op de feiten van deze wagen …

In navolging van enkele sucesvolle jaren in de Formule 1 besloot Mercedes McLaren de opdracht te geven om een dagelijks bruikbare supersportwagen te ontwikkelen en te produceren. Mercedes bezat immers op dat moment 40% van de aandelen van McLaren. Na enkele veelbelovende concepts kwam het duo in 2003 op de proppen met de SLR met overduidelijk Mercedes looks, maar onderhuids vooral McLaren technologie meekreeg. Concurrentie kwam er van de Porsche Carrera GT en de Ferrari Enzo Ferrari.

SLR

 

De SLR te koop bij Bavaria in typisch silberpfeilzilver dateert van 2005 en heeft een bescheiden 6.500 km op de teller. De combinatie met rood interieur en turbinevelgen werd vaak gekozen, niet toevallig omdat ook de 300 SL Gullwing van weleer vaak in deze kleurencombinatie opduikt. De 5,4 V8 met kompressor is van AMG makelij en levert 626 pk en 780 Nm. De gedachte alleen al aan het geluid van de kompressor geeft me al spontaan kippenvel …

Mijn verstand kan er moeilijk bij dat de voornamelijk uit carbon gefabriceerde SLR weg mag voor € 295.000, een ‘prikje’ ten opzichte van de nieuwprijs van € 475.000 in 2003. De prijzen schommelen al enkele jaren rond dit niveau dus het kantelpunt is in zicht. Een tweedehands roadster ga je dan weer niet vinden voor minder dan € 400k. De tot 150 stuks gelimiteerde 722 editie van de coupé met 650 pk stijgt dan wel weer in waarde en kan oplopen tot meer dan € 600k. Voor de 722S en Stirling Moss versies mag je daar respectievelijk nog eens € 200k bijrekenen.

SLR

Onze complimenten trouwens voor de knappe foto’s!