pullman

Occasion van de week: Mercedes 600 Pullman LWB

Onze AutoJunior Occasion van de week is ditmaal van hogere komaf. Een verloederde presidentiële Mercedes 600 Pullman werd volledig in het nieuw gezet door een Zaventemse restaurateur.

Het exemplaar dat te koop staat bij Verstappen Design in Zaventem betreft een W100 600 Pullman uit 1973 met amper 2.000 km op de teller. De oorspronkelijk bordeauxrode Pullman zou eigendom geweest zijn van een Afrikaanse president (Zuid-Afrika?) als collectiestuk, maar is recentelijk in verloederde staat teruggevonden. Vestappen Design nam de restauratie voor zich en herspoot de Pullman in de iets stijlvollere diepblauwe kleur. Daarnaast werd het voertuig volledig gedemonteerd en omvat de gerestaureerde versie volledig nieuwe chroom, nieuw walnoot houtinleg, geperforeerd nieuw leder, een zonnedak, een alcantara dakbekleding en als moderne touch een DVD speler met bijhorend ingebouwd scherm. Het hydraulisch systeem dat bv. zorgt voor het openen en sluiten van de ramen en koffer werd ook terug op punt gezet.

Pullman 4

Een atmosferische 6,3 liter V8 motor van het type M100 leverde een bescheiden 250 pk, maar een voor die tijd monsterlijk koppel van 500 Nm en dat reeds vanaf 2.800 rpm. Van de 600 Pullman werden 2.190 exemplaren met korte wielbasis geproduceerd, 428 met lange wielbasis (waarvan 126 met 6 deuren) en nog eens 59 Landaulet exemplaren met een (deels) wegklapbaar dak. De Pullman was gegeerd bij koningshuizen en de popsterren van weleer. Zo had het Belgische koningshuis ook een verlengd exemplaar in het Koninklijk Paleis staan en zelfs Jeremy Clarkson zou in het bezit zijn van een 600 Pullman.

Pullman 5

Ondertussen heeft de Pullman opnieuw een vervolg gekregen, maar de moderne herinterpretatie moet toch zijn meerdere erkennen in de présence van zijn voorvader. De kans is vrij klein, maar indien je een Pullman kan verloven zal de keuze tussen oud of nieuwe Pullman geen gemakkelijke beslissing zijn, want voor beide ben je een half miljoen euro ‘kwijt’.

Pullman 2

Pullman 3