Occasion van de week: Mercedes CLK 63 AMG Black Series

CLK 4

In “Occasion van de week” gaat AutoJunior op zoek naar interessante 2e handswagens te koop in België. Ditmaal viel ons oog op een Mercedes CLK 63 AMG Black Series.

In 2006 kwam AMG met de SLK 55 AMG Black Series. Het recept van Black Series was duidelijk: agressievere looks, extra power, extra remkracht en minder kg op de weegschaal. Die SLK Black Series blijft tot op de dag van vandaag één van de meest exclusieve AMG’s. Je moet al heel veel geluk hebben om de SLK op de openbare weg tegen te komen. De nieuwprijs was een overdreven € 110.000, maar je had dan wel een SLK met vast dak. Later volgden nog Black Series varianten van de CLK, de SL, C-Coupé en SLS. Enkele CLK exemplaren vonden hun weg naar Belgische klanten en op AutoScout24 staat er een diamantwit exemplaar te koop.

CLK 6

Sommige bronnen suggereren dat er 800 stuks van de CLK Black Series gemaakt zijn in de periode 2007-2008 (het zoekertje beweert 500) maar vreemd genoeg is het de CLK 63 AMG zonder Black Series trim die een stuk minder aanwezig is in het straatbeeld. De CLK Black Series beschikt over het atmosferisch M156 6,2 liter V8 blok met ditmaal 507 pk en 630 Nm koppel bij 6.800 rpm. De spurt vanuit stilstand naar 100 km/h neemt 4,3 seconden in beslag en de topsnelheid is begrensd op 300 km/h.

De nieuwprijs was indertijd rond € 150.000 (zonder opties). Het exemplaar van dit zoekertje gaat voor de helft van de prijs de deur uit wat ons zeker een aanvaardbare prijs lijkt gezien het prestatiepotentieel en de exclusiviteit van de wagen. Ter vergelijking: in België staan er geen “gewone” CLK 63 AMG’s te koop op AutoScouct24, maar op de Duitse site vonden we een knap exemplaar voor een kleine € 28.000 (nieuwprijs bedroeg in België om en bij de € 97.000). Ook niet slecht voor amper 26 pk minder onder je kont.

In het interieur onderscheidt de Black Series zich van de CLK 63 AMG door veelvuldig gebruik van carbon en een sportief ogend selectiepookje voor de bediening van de AMG Speedshift 7G Tronic die ook manueel via aluminium schakelpeddels aan het stuur bediend kan worden. Een extra agressieve voorbumper en achterdiffuser met carbonaccenten zorgen samen met de indrukwekkende 19 inch velgen voor het visueel onderscheid.

CLK 2

Persoonlijk vind ik deze AMG één van de meest spraakmakende AMG’s die ze ooit op de markt gebracht hebben. De mix tussen prestaties, uitstraling en geluid is een unicum. Jeremy Clarkson heeft er ook eentje in zijn garage, dat zegt alles. Wie interesse heeft voor deze AMG met 47.200 km op de teller kan terecht bij Mercedes Vandenberghe in Vichte nabij Kortrijk.