Hamilton pakt 3e wereldtitel na heroïsche race

CSMOjD8XIAEDq9c.jpg large

Met een nieuwe dubbelslag voor Mercedes mag de uitslag dan wel vrij voorspelbaar lijken, de race was werkelijk heroïsch. Het leek er lange tijd op dat Hamilton zijn derde wereldtitel pas volgende week in Mexico zou kunnen veiligstellen, maar na een zeldzame fout van Rosberg kan Hamilton vanavond reeds zijn nieuwe wereldtitel vieren.

Spektakel gegarandeerd dus op een opdrogende baan op het circuit van Austin. Iedereen ging van start op intermediates en in de eerste bocht liet Hamilton reeds zien dat hij vandaag wilde winnen door Rosberg al dan niet bewust van de baan te duwen. Op dat bandentype maakten de Red-Bull’s de beste indruk en Ricciardo nam dan ook na een tiental ronden resoluut de leiding. Hamilton nam als eerste van de top 10 het risico om over te schakelen op slicks waarna iedereen snel volgde.

Na enkele (virtuele) safety-cars en vele pitstops zag het er even uit dat de als 14e gestarte Vettel met de zege aan de haal kon gaan. Rosberg lag wel op vers rubber en niet veel later ging hij dan ook voorbij aan Vettel. Hamilton lag dan nog wel op kop maar op vrij oud rubber welteverstaan. Door een ongelukkige crash van Kvyat kon Hamilton het tijdsverlies bij zijn laatste pitstop beperken en kwam hij net achter Rosberg de baan op. De zege lag dus in de handen van Rosberg, maar na een zeldzame fout van de Duitser kreeg Hamilton de zege op een dienblad toegeworpen. Met nog drie races te gaan kan Hamilton niet meer bijgehaald worden door Vettel en Rosberg. Half-Belg Max Verstappen eindigde knap vierde!

Enkel Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio, Alain Prost en Sebastian Vettel hebben meer F1 wereldtitels op hun naam staan. Hamilton treed zo toe tot wel een heel select clubje van F1 grootheden. Het Mercedes-AMG team van Hamilton wist bij de vorige race in Rusland reeds haar constructeurstitel veilig te stellen.

https://twitter.com/MikePattinson/status/658407267776253954