mercedes AMG GTS

Gumball 3000 rally: Alles wat je moet weten over editie 2016

De meest prestigieuze autorally van het jaar vertrekt weer voor een week vol glitter, glamour, supercars, feestjes en gezien worden. Op zondag 1 mei wordt de vlag gezwaaid en vertrekken zo’n 100-tal exclusieve en unieke wagens vanuit Dublin richting Boekarest.

Route Gumball 3000 2016

Zondag 1 mei

Start om 10u vanop het Merrion-plein in Dublin. Tussen 12u en 16u maken de deelnemers een tussenstop op het Titanic-plein in Belfast alvorens het water over te steken naar Schotland. Rond 7u ’s avonds komen de wagens aan en worden ze tentoongesteld op Princess Street in Edinburgh.

Maandag 2 mei 

Om 9u starten de wagens om dan richting Manchester en Londen te rijden. In Manchester nemen ze het Etihad Stadium over. Enkele uren later paraderen ze op Regent Street in Londen, waar de aankomst die dag ligt. Veel wordt er dus niet gereden.

Dinsdag 3 mei

Vandaag wordt de oversteek naar het Europese vasteland gemaakt. Om 8u worden de eerste motoren gestart en is het richting eurotunnel. Rond 13u maken ze een pitstop in Shell’s grootste tankstation ter wereld in Luxemburg. Daar zullen ongetwijfeld enkele dorstige wagens opgevuld worden. Eindigen doen ze in Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, gelegen in Rust. Veel ‘rust’ zullen ze daar toch niet kennen met de brullende sportwagens. AutoJunior zal de wagens normaliter in Calais opwachten, video’s komen hier.

Woensdag 4 mei

Rond 9u vertrekken de deelnemers in Rust richting Bodensee. Een wereldbekend tuningevent waar de Gumballers hun hebben en houden komen tonen. Arriveren doen ze die dag in Praag, in het Hilton Hotel. Wie toevallig in de buurt is daar kan steeds een kijkje nemen naar de wagens.

Donderdag 5 mei

Vandaag is het richting de Hungaroring, het Formule 1-circuit van Mogyorod, in Hongarije. De wagens zullen daar een toertje wagen rond het uitdagende circuit. Eindigen doen ze aan St. Stephens Basilica in Boedapest. Niet te verwarren met Boekarest overigens.

Vrijdag 6 mei

De laatste dag inmiddels van het korte avontuur. De rijders gaan vandaag langs de stad Sibiu naar Boekarest, Roemenië. Daar arriveren ze aan het Palace of Parliament, zeg maar het Roemeens parlement en tevens een van de grootste gebouwen ter wereld.

Teams

Zoals elk jaar doen er weer heel wat ‘celebs’ mee. David Hasselhoff, aka Mr. Baywatch is elk jaar van de partij. Maar ook zangeres Eve, vriendin van Gumball-organisator Max Cooper is van de partij. Andere voormalige deelnemers zijn skateboarder Tony Hawk, Jackass-ster Bam Margera en dj Deadmaus.

Mercedes C63 AMG Black Series

Wellicht een van de bekendste teams dit jaar is team #120. Dat team wordt geleid door Tim Burton, Shmee150 voor de Youtube-volgers. Hij doet mee in een gewrapte blauwe Audi RS6 Avant getuned door ABT Sportsline. Die produceert maar liefst 735 pk en meer dan 900 Nm aan koppel.

Audi RS6 Avant ABT

Autoliefhebbers die online actief zijn kennen wellicht ook CarThrottle, CT afgekort. Zij doen mee in een vol met emoticons gewrapte Nissan GTR.

Nissan GTR

Ook Nick Van de Wall doet dit jaar mee. “Wie?”. Waarschijnlijk is dj Afrojack de juiste omschrijving. Hij doet zelf mee in zijn eigen Lamborghini Aventador SV. Als volgwagen, hoogstwaarschijnlijk voor al zijn dj-materiaal voor de vele feestjes onderweg, last hij een nagelnieuwe Bentley Bentayga in. Decadentie troef zoals steeds bij Gumball 3000. Beide wagens zijn in camouflage-wrap gedoopt.

Afrojack

Een goede kennis van Shmee150 is Josh Cartu. Hij is een Hongaarse Ferrari AF Corse-racer die deelneemt met een zeer unieke wagen. Een Ferrari F12 tdf. Voor de katers te verwerken is zijn Rolls-Royce Phantom Series II het meest geschikt. Ook hier zijn beide wagens van een ander kleurenpallet voorzien.

Rolls Royce phantom

Ferrari F12 tdf

Hoofdsponsor van Gumball 3000 zoals steeds is Betsafe. Zij staan met een straatlegale F1-wagen aan de start in Dublin. Hoe ze die door de keuring kregen is ons een raadsel..

F1 betsafe

Jon Olsson, een ijzersterke Zweedse skiër verrast vriend en vijand elk jaar door met een uniek vervoermiddel aan de start van de Gumball 3000 te staan. Vorig jaar was dat de Audi RS6 Avant ‘DTM’, die gestolen werd en uitgebrand teruggevonden werd. Dit jaar is het de beurt aan een omgebouwde Lamborghini Huracan.

Jon Olsson huracan

Om je nog wat meer te doen watertanden naar de Gumball 3000-rally en het leventje met deze supercars lijsten we nog enkele minder bekende deelnemers op.

Gumball 3000 2016

foto’s door Shmee150