Gumball logo 2016

Gumball 3000 rally: Hier kan je de Gumballers tegenkomen

Met de nadruk op ‘kan’, want een waterdichte route is er niet. Aangezien er ontzettend veel vraag was naar concrete informatie omtrent de Belgische passage van de Gumball 3000 rally 2016 zijn we op onderzoek gegaan. Na heel wat contact met Gumball-teams én de organisatie is één conclusie op te maken. Iedereen kiest zijn eigen weg van checkpoint naar checkpoint. We geven enkele mogelijke routes mee maar schiet ons niet dood als er geen kat passeert. 

Gumball teams

Op dinsdag 3 mei vertrekken de exotische wagens vanop Regent Street in Londen richting de Kanaal-tunnel die ze naar Calais brengt. De start van de Gumball 3000 rally 2016 in Londen begint vanaf 8u tot 9u30. Een snelle berekening geeft ons een tijdsindicatie wanneer de wagens in Coquelles (bij Calais) zullen zijn. Reken op 3u vanaf de starttijd in Londen. Dat is de tijd wanneer de deelnemers constant in beweging zijn. Vergeet het Londense verkeer niet én het feit dat er moet gewacht worden op de trein + de helft die de trein mist en moet wachten op de eerstvolgende.

Gumball 3000 route

De eerste ronkende motoren en bestickerde wagens kan je dus, als alles goed gaat, verwachten rond 11u-11u30 in Coquelles, nabij Calais. Vanaf dan is het ons een raadsel welke route ze zullen nemen. Het volgende checkpoint ligt namelijk op de Autoroute E25, 3325 Berchem in Luxemburg (land, niet provincie), daar maken ze een blitzbezoek aan Shell’s grootste station ter wereld. Nog even ter duidelijkheid, we bedoelen niet Berchem in de provincie Antwerpen (you never know).

Porsche 991 Turbo

Er zijn twee hoofdroutes die deelnemers kunnen nemen, naargelang de vordering van Londen naar Coquelles. De eerste route is die van Coquelles naar Aras, Saint-Quentin, Reims naar Metz en zo naar het noorden om Luxemburg binnen te rijden. Die route is wel meer dan 500 kilometer lang en duurt minstens 4u30min. Een andere, interessantere optie is via Rijsel, Doornik, Namen om zo langs Aarlen Luxemburg binnen te rijden. Deze route loopt dus wel door België waar ze zouden binnenkomen via Doornik en tot in Aarlen in ons landje kilometers zouden vreten. Die route is zelfs 90 kilometer korter (420 km) en duurt meer dan 30 minuten minder lang. Wij zetten onze kaarten dus op deze route. Alles hangt af van het tijdsschema en de GPS van de deelnemers. Deze route is en blijft een pure gok en louter een indicatie.

Gumball 3000 route

Een derde route loopt helemaal door België waarbij er langs Brugge, Gent, Brussel en Luik wordt gereden. Maar iets zegt ons dat niemand van de Gumballers veel zin heeft om het drukke Brusselse verkeer te trotseren. Die route is 470 km lang.

Zoals je kan opmerken liggen deze routes allemaal op snelwegen. Gewestwegen kunnen ook altijd gekozen worden maar je kan begrijpen dat zoiets oplijsten een onmogelijk werk wordt. Bovendien is het voor deelnemers efficiënter en zekerder om snelwegen te berijden. Een tijdsindicatie wanneer de eerste deelnemers langs elke route kunnen passeren kan je maken te rekenen vanaf 11u-11u30 + de tijdsduur  vanaf Coquelles tot de locatie waar je wil gaan kijken. Deelnemers kunnen er ook voor kiezen om Luxemburg over te slaan en meteen tot in Rust, Duitsland te rijden waar ze zullen overnachten. Dat is iets wat niemand van de fans van de Gumball 3000 rally kan inschatten.

Gumball 3000 route

Heb je echt veel tijd dan is het meest zekere nog altijd het Shell-station op de E25 in Berchem, Luxemburg daar zouden ze rond 13u-15u moeten zijn. De uitrit van de trein in Coquelles (Calais) op de A16 rond Calais city is ook nog een zekere optie. AutoJunior gaat naar Calais op dinsdag 3 mei om de passage van de Gumball 3000 rally daar voor jullie vast te leggen. Alles live volgen kan ook op de sociale media.

 

foto’s door Gumball 3000, Shmee150 & Team Galag