De Ferrari F12tdf blaast je van jouw sokken

tdf4

Waar de een gelukkig is met een Fiat Tipo met 120 pk, verkiest de ander casual een nieuwe Ferrari F12tdf  (zonder spatie en kleine letters voor de taalpuristen) met 780 pk. Of hoe zes Tipo’s gecombineerd nog steeds verliezen van de F12tdf. 

tdf5

Al maanden werden spyshots genomen in en rond de Ferrari-fabriek in Italië van een op een F12 lijkend stukje automobiel. “Een F12 GTO” zei de ene, “een F12 Speciale” riep de andere. Ferrari geeft ons het verlossende antwoord. Het is de F12tdf. En neen ’tdf’ staat niet voor ’too damn fast’ (stiekem wel) maar voor ‘Tour De France’.

tdf7

Elke regelmatige bezoeker van Autojunior.be (en het Autosalon van Brussel) zou nu moeten rechtschieten uit z’n bureaustoel. Die Tour de France-editie hebben we toch al over de internetvloer gekregen? Heel juist, dat was deze. Om nog meer ode te brengen aan de Tour de France-wegrace van de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, gooit Ferrari nu een volwaardige tdf-editie in de strijd. En strijden kan hij allermeest.

tdf6

Zoals deze creatieve inleiding al prijsgeeft kreeg de F12tdf een powerupgrade van 40 pk, om het saldo af te sluiten op 780 paardjes. 0-200 km/u lukt je in 7,9 oogverblindende seconden. Dat zijn cijfers die zelfs Novitec Rosso niet voor mekaar kon krijgen. Het maximum aantal toeren is gestegen met 200 rpm tot 8900 toeren. Ferrari heeft ook een mooie 110 kg overtollig gewicht uit de Berlinetta gehaald (totaal gewicht komt nu op 1.415 kg). En tot slot kregen de voorwielen ander schoeisel mee, 275’ers in plaats van 255 mm, om meer grip uit z’n gele hoed te kunnen toveren.

tdf1

Optisch kreeg de F12tdf wat veranderingen mee die de downforce met liefst 87% verhoogd. Ook de schakeltijden werden met dank aan voorgaand hard labeur sterk ingekort. Wil je er eentje op de kop tikken? Loop even (snel) langs jouw plaatselijke Ferrariboer, er liggen maar 799 stuks in de rekken. Eeuwige roem voor de creatieveling die een gepaste naam kan geven aan deze uberhardcore-versie van de F12berlinetta.

tdf3