Al-Attiyah wint Dakar 2015 in MINI

AUTO - DAKAR 2015 FINISH

Het jaarlijkse Dakar avontuur zit er weer op. Week 2 was minder spannend dan week 1 maar het bleef opletten geblazen voor de rijders.

Na de eerste week werd het duidelijk dat Al-Attiyah de grootste kanshebber was voor de eindoverwinning na onder meer pech voor MINI ploegmaats Roma en Terranova. De 44 jarige Qatarees liet de kans niet liggen en werd voor de 2e maal eindwinnaar van de Dakar rally. Samen met zijn Franse navigator Matthieu Baumel behaalde hij 5 ritoverwinningen en stond al na de 2e etappe aan de leiding die ze dus niet meer afstonden. Al-Attiyah stond eerder al in 2011 op het hoogste schavotje, toen met een VW Touareg. Het is alvast de vierde Dakar overwinning op rij voor de MINI All 4 Racing.

MCH20596

Na een 40-tal wedstrijduren had Al-Attiyah uiteindelijk een dik half uur voorsprong op de Zuid-Afrikaan De Villiers in zijn Toyota, en een anderhalf uur op de Pool Holowczyc ook al in een MINI. Voor Toyota hadden er lange tijd 2 podiumplaatsen ingezeten, maar tijdens de 11e etappe kreeg debutant Alrajhi uit Saudi-Arabië (toen 3e in het algemeen klassement) motorproblemen. De Toyota’s werden trouwens ontwikkeld door het Belgische Overdrive uit Villers-le-Bouillet en deden het al bij al verassend goed. De 46-jarige Nederlander Erik van Loon zorgde met een 4e plaats in eindklassement, ook in MINI, voor de beste Nederlandse prestatie ooit. Onze landgenoot Tom Colsoul, navigator voor Nederlander Bernhard ten Brinke werd uiteindelijk 7e in eindklassement. De nieuwe Peugeot’s konden uiteindelijk geen enkele etappe winnen.

102463_Coma_03_1024

Ondanks maar één etappezege vierde bij de moto’s de Spanjaard Coma op een KTM zijn 2e eindoverwinning op rij, zijn 5e in totaal. Bij de trucks was de eindoverwinning voor het Kamaz trio Mardeev, Belyaev en Svistunov die amper 13 minuten voorsprong hadden op de Rus Nikolaev, ook al in een Kamaz. De 3e plaats was voor Karginov, de winnaar van vorig jaar, ook al een Rus en ook in een Kamaz. Voor Kamaz is dit de 8ste overwinning op de 10 laatste edities.