5 tips voor het fotograferen van je eigen wagen

Of je nu autodealer bent, je eigen wagen te koop wil aanbieden, of gewoon stapelgek bent op je wagen, vroeg of laat moet je, of wil je wat goede foto’s hebben van je wagen. Speciaal voor jou hebben we daarom 5 tips bij elkaar gezocht die ervoor zullen zorgen dat jouw foto’s een pak beter zullen worden.

Groep Lotussen


Tip 1: fotografeer nooit in de volle zon

Het zal velen onder jullie misschien verwonderen, maar wanneer de zon fel uitzit en er geen wolkje in de lucht hangt (mooi weer) is het geen goed plan om je wagen te zitten fotograferen, of zelfs aan fotografie te doen.  Foto’s die in de volle zon worden genomen zijn veelal overbelicht in de open lucht en onderbelicht in de schaduw. Voor wie het toch wil proberen, bij het fotograferen van mensen kun je nog tegen de zon in flitsen. Bij auto’s is het vaak een onbegonnen zaak.

Mercedes-Benz SLR Mclaren Roadster


Tip 2: sta wat verder van de wagen
Een probleem die vaak voorkomt is dat foto’s te dicht van de wagen genomen worden en er niks meer van de omgeving zichtbaar is. De wagen neemt dus eigenlijk bijna gans de foto in beslag, waardoor de afbeelding nogal zwaar overkomt.

Kia Optima Hybride


Tip 3: experimenteer met composities
Durf van het pad afgaan! En dit mag je hier zelfs letterlijk nemen, fotografeer gerust vanuit de struiken naar de straat toe. Of ben je op een binnenweg tussen de akkers? Zet je wagen midden op de weg, doe je laarzen aan en fotografeer eens vanaf die akker.

Tesla Model S


Tip 4: zet je wagen niet op het gras
Verschrikkelijk hoe vaak dit gebeurt, maar auto’s horen thuis op asfalt en niet op gras. Daar zijn ze voor gemaakt, dus fotografeer ze ook op asfalt. En ik hoor je nu al denken: “ja, maar mijn jeep of rallywagen is gemaakt om offroad te rijden”. Inderdaad, voor deze wagens geldt een uitzondering om ze spelend in de modder te fotograferen. Maar hou je Ferrari toch maar op de weg.

BMW 3 e46


Tip 5: bewerk de foto’s nog eens op de computer
Om je foto’s nog die extra touch te geven kan je ze een nabewerking geven in programma’s zoals Lightroom, Photoshop of Picasa. Je zult versteld staan van hoe je de kleuren zomaar een pak kunt verbeteren, je bepaalde plaatsen scherper kan maken en schaduw zachter zetten. De gevorderde photoshopper kan zelfs zijn nummerplaat aanpassen, storende elementen verwijderen of een ricer uiterlijk geven aan de wagen (of toch maar niet).

IMG_9235-bewerkt

Ben je toch liever niet zelf bezig met fotografie? Dan kan je voor een fotoshoot steeds terecht op mijn persoonlijke facebookpagina.