dakar-2015-jour4-1

Tijd om de balans op te maken na 1 week Dakar

dakar-2015-jour4-1

De 36e editie van de Dakar rally ging vorige week zondag van start in de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires. De route doet naast Argentinië ook Chili en Bolivia aan. Voor het eerst sinds 1990 doet Peugeot ook weer officieel mee met een fabrieksteam.

Tot nu toe heeft MINI alle 7 ritten gewonnen maar dat houdt niet tegen dat er betrouwbaarheidsproblemen zijn met sommige MINI’s. Vraag maar aan Spanjaard en titelverdediger Nani Roma die al na enkele tientallen km aan de kant moest met motorproblemen, weg kans op eindoverwinning. Ook MINI rijder en Argentijn Terranova (wat een naam!) leek goed gestart en drong zich op als grote kanshebber voor de eindzege maar kwam op dag 4 ook zwaar in de problemen na een aanrijding met een steen.

dakar-2015-jour4-1

Roma en Terranova zitten nog steeds in de Dakar maar hun taak is herleid tot waterdragers voor de andere MINI’s. Roma heeft een achterstand van meer dan 9 uur en Terranova een dikke 6 uur. MINI ploegmaat Al-Attiyah lijkt momenteel de beste kaarten te hebben na onder meer drie ritzeges. Al-Attiyah heeft na ongeveer 23 wedstrijduren 8 minuten voorsprong op de Zuid-Afrikaan De Villiers en 21 minuten op Alrajhi uit Saudi-Arabië, beiden in Toyota’s.

dakar-2015-jour4-1

Peugeot had waarschijnlijk meer verwacht van haar herintrede in de Dakar. Enkel Peterhansel, vorig jaar nog 2e met een MINI, slaagt erin een constant ritme te rijden. Spaans temperament Carlos Sainz is officieel uit de wedstrijd na een perte totale van zijn Peugeot. Ook vijfvoudig motorwinnaar Cyril Despres kende al veel problemen met zijn Peugeot en heeft momenteel 14 uur achterstand op leider Al-Attiyah.

dakar-2015-jour3-1

Eerste Belg vinden we terug in de vorm van Tom Colsoul als navigator voor Nederlander Bernhard ten Brinke die met zijn Toyota knap vijfde staat in het algemeen klassement. Net zoals vorig jaar imponeren de Russen met de Kamaz trucks. Momenteel bezetten ze de eerste 4 plaatsen in het vrachtwagenklassement.

parcours_carte

Helaas is er ook reeds in deze editie een dode te betreuren. De Poolse debutant bij de moto’s Michal Hernik is overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen na een val. Vorig jaar kwam ook Belgisch motorrijder Éric Palante om het leven. Dakar blijft een gevaarlijke niet te onderschatten sport voor zowel rijders, toeschouwers en officials. De Dakar eindigt volgende week zaterdag.