Rijtest – Infiniti Q50S Hybrid AWD

Infiniti heeft wat moeite om voet aan wal te krijgen in België, maar is dat wel terecht?

Het hybride-segment kreeg bij zijn opkomst een wat saaie bijklank, waarschijnlijk door de niet erg fraaie koetswerken waar die nieuwe technologie in toefde. Dat deze moesten bijdragen aan een groenere en schonere toekomst op deze planeet leek in een oogopslag meer op fictie dan waarheid. Ook ‘onze’ natuur leed nogal onder het productieproces van die tot voorheen nogal “vreemd ogende” automobielen. De dag van vandaag worden elektromotoren gewoon geïmplementeerd op wagens die ook in diesel- of (enkel) benzine-motorisaties op de markt verkrijgbaar zijn. Toch worden die hybrideversies meestal beoordeelt met enige (al dan niet terechte) kritiek. Een “maar of een “toch jammer dat” vind je toch bijna in iedere review terug.

Infiniti maakt duidelijk dat we voor goed komaf mogen maken met de vooroordelen inzake het rijden met een hybride wagen. Hun hybride-versie van de Q50 kan je niet meer vergelijken met de eerste hybride wagens. En als we eerlijk zijn onderging het merk zelf ook een ware metamorfose… Het hele gamma kreeg naast fraaie lijnen ook nog eens een nieuw naamkaartje opgespeld. Infiniti stelde ons de Q50S Hybrid AWD ter beschikking met een 3500 cc V6 benzinemotor + (jawel) een elektromotor. In harmonie goed voor een aantrekkelijke 364 pk en een aanzienlijke 546 Nm. Overal komt het verhaal  naar boven dat Infiniti het V6 blok koppelde met een elektromotor enkel om het vermogen nog wat op te drijven. Zou Infiniti’s “Director Of Performance” hier voor iets tussenzitten? Het feit dat de krachtige indirect ingespoten V6 nog eens uitgerust wordt met een elektromotor doet dan wel de wenkbrauwen fronsen onder de groene jongens.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 7

 

In de praktijk …

Toch rijmt echt alles wanneer je je door het verkeer begeeft met deze Infiniti. Zie hem als een wagen die op vele vlakken thuis is. Door de combinatie van stijlvolle koetswerklijnen en de soms afwezige decibels worden vele blikken tot de Q50S Hybrid AWD gewend. Met al die stilte en sereniteit zou je haast vergeten dat je met een klein dotje gas al snel het V6-blok reanimeert en dat je met deze sportieve sedan in 5,2 seconden van 0 tot bij 100 km/h bent. Wanneer je uit de wagen stapt word je vaak aangesproken en komen er merknamen als Tesla, Maserati en RedBull naar boven…

Eens achter het stuur kan je je keuze maken uit 5 modi die invloed hebben op het gaspedaal, de vering en het stuurwiel. In de Eco- Snow en Standaard-modus leent de wagen zich perfect tot soepel en zowel ecologisch als economisch rijden. Toch blijft de drang tot prestatie nooit veraf want eens je de teugels aanhaalt van de 364 paarden spurt de wagen weg met een dot op het gaspedaal.

Onze Q50S Hybrid AWD was beladen met de laatste nieuwe snufjes. Snufjes die we bij andere wagens ook mogen terugvinden vaak onder een andere noemer. Het “Direct Adaptive Steering” oftewel DAS is dan toch iets ongezien. Infiniti slaagde er in de Q50S te voorzien van dit Steer By Wire systeem. De mechanische bediening is nog steeds aanwezig in de wagen (enkel omdat de wet dit voorschrijft). Alleen om bij te treden wanneer het DAS-systeem het zou laten afweten. De weerstand op het stuurwiel alsook de directheid van het sturen werden via het DAS-systeem in elk van de 5 modi aangepast. Onregelmatigheden in de rijbaan vertalen zich niet meer in onaangename schokken of krachten op het stuurwiel omdat dit niet langer mechanisch gekoppeld is aan de wielen. “De eerste commerciële wagen die uitgerust is met een Steer By Wire systeem” klinkt het bij Infiniti, al dachten we dat de Tesla Model S ook reeds over deze troef beschikte.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 8

 

Lang verhaal kort blijft het systeem absoluut revolutionair en viel Infiniti er reeds meerdere malen mee in de prijzen. Sommige critici gaven aan dat het systeem niet aangenaam zou zijn al zijn wij hier van een heel ander oordeel. Eens je gewend raakt aan het systeem merk je duidelijk de troeven van de directe en zeer precieze sturing. Dit in combinatie met de vierwielaandrijving resulteert in een wagen die zeer accuraat reageert op elk commando. De S-versie van de Q50 is uitgerust met gear-paddles om de 7-trapsautomaat aan te sturen. Als je de wagen eens tot het uiterste wil drijven kun je best via de knop links onder het stuur de ESP deactiveren en aan de slag gaan met de gear-paddles, de wagen ontpopt zich dan tot een ware sportmachine.

Eens je bezig bent zul je merken dat het “Pre-Crash Seatbelt-System” intreedt en je werkelijk in de zetel gespannen wordt door de kleine motoren die de gordels beetje bij beetje harder aantrekken. Terug in het dagdagelijkse verkeer vormen de V6 en de 68pk-sterke elektromotor een feilloos team. Los van het feit dat 3,5 l V6 terug in leven schiet met een toch wel mooie grom van zodra er teveel energie verdwenen is uit de Lithium-ion cellen merk je nooit dat de ene het op ongepaste van de andere overneemt. Ook kan je makkelijk het energieverloop volgen op het onderste LCD-scherm en zie je snel hoe het uitbollen, het remmen en het lichtjes gas geven bijdragen tot het herladen van de cellen. De wagen maakte opvallend veel gebruik van de elektromotor bij het laveren in woonwijken en stadscentra. Puik werk dus, al bleken we het door Infiniti opgegeven gecombineerde verbruik van 6,8 l niet te halen. Rijden met deze Q50 mag ook leuk zijn, gebruik hem gerust waarvoor hij gemaakt werd en dan ga je toch naar een verbruik van om en bij 10 l/100 km.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 5

 

Infiniti’s veiligheidsalfabet

De wagen beschikt over tal van elektronische toepassingen die het rijden veiliger moeten maken en elk ongeval proberen te verhinderen. Vele systemen werken op dezelfde apparaten maar uiten zich op hun eigen manier. De data die een radar, een camera en de sensoren binnenbrengen zorgen voor de ingrediënten waar vele systemen op draaien. ICC (Intelligent Cruise Controle) maakt dat de wagen zich met een gepaste snelheid door het verkeer begeeft en hervat de geprogrammeerde kruissnelheid vanaf wanneer dit terug mogelijk is. Je kan in het menu makkelijk de gevoeligheid van het automatische remmen bijregelen. Wanneer het systeem op deze wijze intreedt zal dit bij de bestuurder achter u toch wel enige frustratie teweeg brengen.

Door de SBA (Smart Beam Assist) doven je grootlichten wanneer er een tegenligger gedetecteerd wordt en draaien de koplampen mee met de stuurrichting. De DCA (Distance Control Assist) lijkt dan eerder op je moeder die naast je zit en je waarschuwt wanneer de afstand met de wagen voor je te gering lijkt. DCA werkt met de feedback van de radar en is dus wel accurater dan de mening van je moeder. Je kan de DCA ook instellen zodat hij ofwel de snelheid automatisch aanpast, of je pedaal terug omhoog duwt om de vaart van de Q50 te minderen.

De Blindspot Intervention stelt je ervan op de hoogte dat het vak naast je reeds ingenomen is, maak je dan alsnog het manoeuvre stelt hij de remmen danig in werking zodat de wagen rustig zou moeten terugkeren naar de oorspronkelijke rijstrook. Wanneer we dit uitlokten bleek dit niet altijd in te treden. En als je denkt dat we het dan allemaal al gezien hebben zorgt de LDW/P (Lane Departure Warning/Prevention) ervoor dat deze sportieve berline mooi in het midden van het vak blijft, maar ook hier lieten we de wagen vaak eens van zijn vak afgaan en stelde ik slechts éénmaal vast dat de wagen zich corrigeerde.

Back-up Collision Intervention (BCI) detecteert de wagens waarmee je in aanraking zou kunnen komen. Door te remmen verhindert de BCI dat dit gebeurt. Forward Braking Emergency (FBE) waarschuwt je met een signaal op het moment dat er een onvermijdelijk ongeval zal gebeuren en de remmen worden onmiddellijk ingeschakeld. Bij de kans op een ongeval worden de veiligheidsriemen aangespannen via het “Pré-Crash Seat Belt”-systeem waardoor de airbags doeltreffender optreden. Een arsenaal aan snufjes die alles dus veiliger moet maken maar vooral veel geluid maken wanneer het niet telkens duidelijk is om welke waarschuwing het op dat moment gaat. Door het scherm te activeren tussen toerenteller en kilometerteller krijg je een duidelijker beeld wat er precies aan de hand is.

Als je denkt dat dit hele veiligheidsalfabet een demper geeft op het rijplezier zit je goed fout! Haast alles wat storend zou kunnen zijn kun je deactiveren in het menu.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 2

 

Eens een Aziaat, altijd een Aziaat

Als we eerlijk zijn ziet het koetswerk er minder Aziatisch-ogend uit dan de doorsnee Nissan, Toyota of Lexus. Fraaie lijnen en mooie details dragen bij tot een toch wel indrukwekkende verschijning. Jammer dat het deksel van de tank ons eerder doet denken aan dat van een bestelbus. De fijne naad tussen het koetswerk en de motorkap werd dan weer prachtig gelinkt met een rubberen seal. Toch kregen we de indruk dat Infiniti niet altijd gebruik maakte van de laatste nieuwe technische snufjes. Zo ontbrak er een de elektrische bediening om het kofferdeksel te openen en deed het formaat van schuifdak ons denken aan types uit de late 90’s.

De innige zwarte lak waarin de wagen toefde leek ons dan weer van zeer hoge kwaliteit. Als je plaatsneemt achter het stuur en de wagen opstart door de start-knop in te drukken schuift je zetel lekker naar de positie die je lief is. De zetels zitten erg lekker maar lijken wat klein. Infiniti werkte samen met de NASA om deze te ontwikkelen. Het leder dat gebruikt werd lijkt iets te veel op kunststof. Wat je ook meteen opvalt zijn de 2 touchscreen’s. Eentje voor het infotainment en de ander voor de navigatie, uiterst handig maar wel jammer dat deze in 2 verschillende uitvoering geplaatst werden. De rest van het interieur werd duidelijk met kwaliteitsmaterialen afgewerkt. Ook het infotainment bleek vlekkeloos te werken.

Infiniti Q50S Hybrid AWD Cropped

 

Wanneer je met z’n vijven plaatsneemt in de wagen wordt het echter wat krap. De achterbank die redelijk achteruit ligt voelt in de breedte toch wat aan de krappe kant. Eens je de wagen in Reverse zet verschijnt naast het beeld van de achteruitrijcamera ook een bovenaanzicht van de wagen en geven de kleine camera’s onderaan de buitenspiegels de omstaande objecten of personen weer. Echt knap, spijtig dat de beelden niet enkele seconden langer zichtbaar blijven want bij het voor en achteruit manoeuvreren verdwijnen de ze telkens waneer je hem in Drive plaatst.

Op beide schermen geven lijnen ook aan welk parcours de wagen zal nemen gelinkt aan de stand van de wielen. Goed kunnen parkeren is toch de boodschap want bij duister zie je niets op de weergegeven beelden. Eens we in de koffer kijken merken we dat deze kleiner uitvalt door de plaatsing van de accu’s. Jammer genoeg konden deze niet elders weggewerkt worden en verliest de Q50 Hybrid 100L aan kofferruimte ten opzichte van de andere Q50’s.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 1

 

Conclusie

De wagen die Infiniti ons leverde was zeer compleet. Als je te veel gaat muggenziften gaat alle plezier aan je voorbij. Akkoord, het kleine schuifdakje en de koffer die een elektronische bediening mist, de kleinere koffer en het wat weinig elegante tankdeksel… Wij gaan er vooral van uit dat een wagen fantastisch moet rijden! Als je de wagen getest hebt en weet wat er binnen zijn capaciteiten ligt vergeet je al snel die details. De wagen geeft je spontaan een grijns wanneer je er echt mee aan de slag gaat. Deze Q50 lijkt ons wel een perfecte link tussen luxe en prestatie. Bij de concurrentie hoef je zelfs niet aan te kloppen voor een vierwielaangedreven-alternatief in dezelfde prijsklasse. Voor de catalogusprijs ter waarde van €54.300 krijg je een wagen die zich leent tot vele aangename aspecten van het autorijden.

Infiniti Q50S Hybrid AWD 4

 

Technische specificaties

Type Hybride:

Benzine / gesloten hybride

Motoren:

Brandstof: Benzine/Elektrisch

Cilinders: V6

Inlaatsysteem: High-flow

Uitlaatsysteem: Dubbel

Vermogen benzine motor: 225 kW 306 pk)

Vermogen elektrische motor: 50 kW (68 pk)

Gekoppeld: 268 kW (364 pk)

Koppel benzine motor: 350 Nm bij 5.000 tpm

Koppel elektrische motor: 270 Nm

Gekoppeld: 546 Nm

Accu:

Accu: 346V

Accutype: Lithium-ion

Transmissie/Aandrijving:

Transmissie: Automatische zeventraps-transmissie

Aandrijving: All Wheel Drive

Uitstoot:

Norm: Euro 5b+

Gram: 144 g CO2 per km

Opgegeven verbruik:

Stad / Snelweg / Gecombineerd: 9,6L / 5,3L / 6,2L

Prestaties:

Topsnelheid: 250 km/u

0-100 km/u 5,4 s

Besturing:

Type: “Direct Adaptive Steering” (Steer By Wire)

Draaicirkel:11,2m

Ophanging:

Voor: Sportonderstel, onafhankelijke, dubbele wishbone met spiraalveren over schokdempers met dubbele zuiger, stabilisator-stang

Achter: Sportonderstel, onafhankelijke, multilink-wielophanging, schokdempers met dubbele zuiger, stabilisator-stang

Remmen:

Voor: Geventileerde remschijven, 355mm / aluminium remklauw met 4 zuigers

Achter:Geventileerde remschijven, 350mm / aluminium remklauw met 2 zuigers

Gewicht en laadvermogen:

Leeggewicht: 1901 kg

Laadvermogen: 400 liter

Capaciteit brandstoftank: 70 liter

Afmetingen:

Totale lengte: 4800mmm

Totale breedte: 1820mm

Totale hoogte: 1430mm

Wielbasis: 2850mm

 

Foto’s: © Collage d’Images Photographic Services