Rijtest: Hyundai Grand Santa Fe

Monovolumes, elk groot gezin zou er een moeten hebben. Ze zijn praktisch, je kan er een hele nest kinderen in kwijt en tegelijk is er nog voldoende kofferruimte. Wie op zoek is naar een monovolume kan even aankloppen bij Hyundai, daar hebben ze de Grand Santa Fe. En wij reden hem!

Oké toegegeven, vroeger waren monovolumes echt niet in trek. Ze waren lelijk, lomp en gingen vaak voor geen meter vooruit. De Hyundai Grand Santa Fe brengt daar gelukkig verandering in. Al heeft hij toch ook zeer veel weg van een SUV.

IMG_2298-bewerkt

Exterieur
Sla mij dood als ik verkeerd ben, maar de Grand Santa Fe heeft zijn naam niet gestolen. Hij is namelijk echt groot. Niet “hummergroot”, maar groot. 4915 mm lang, 1885 mm breed en 1695 mm hoog om precies te zijn. Hij steekt dus wel wat uit boven de meeste wagens op de openbare weg. Je kan de Grand Santa Fe herkennen aan de grote grille in de voorbumper, met het Hyundai-logo erin verwerkt. De koplampen zijn wat korter dan die van de eerder geteste Tucson. Als je er niet op let zou je de twee nog wel eens met elkaar kunnen verwarren.

IMG_2311-bewerkt

De Grand Santa Fe is standaard te verkrijgen in 9 verschillende kleuren. Het betreft wit, allerhande grijs/beige tinten, zwart, rood en 2 soorten blauw. Onze testwagen was voorzien van de kleur Sleek Silver (M8S). De Grand Santa Fe is standaard voorzien van de 19″ velgen uit het Executive pakket van Hyundai. Het meest exclusieve pakket van het merk. De gewone Santa Fe is ook te krijgen met 17″ (Blue drive pakket) of 18″ (Premium pakket) velgen.

IMG_2306-bewerkt

Interieur
Bij het interieur is er enkel de keuze voor leder. Leder is dan ook waar de Grand Santa Fe het best mee past. Het is beschikbaar in 3 kleuren: zwart, grijs en beige. De testwagen was voorzien van grijs leder. Zwart ging misschien beter hebben uitgekomen, maar dat is een persoonlijke mening natuurlijk. Het interieur zelf is heel aangenaam en praktisch. Al mochten er wat minder knoppen aanwezig zijn.

IMG_2297-bewerkt

Er is ruimte voor 7 personen, al mag je die zevende persoon niet te groot rekenen in het midden van de tweede rij. Deze plaats is een stuk kleiner dan bij de gemiddelde gezinswagen. Ook de laatste rij zetels is eerder voor kinderen weggelegd dan voor volwassenen. Al kunnen er wel volwassenen in. Eenmaal er 7 personen in de wagen aanwezig zijn is er helaas niet veel kofferruimte meer aanwezig. Twee kleine valiezen en een paar sporttassen kunnen de koffer dan nog net vullen, in de hoogte weliswaar. Met zeven personen op reis gaan in de Grand Santa Fe is dus not done.

IMG_2295-bewerktIMG_2293-bewerkt

Er zijn nog een paar kleine minpunten die ontdekt zijn gedurende de testperiode. Het betreft de zonnekleppen die nogal aan de grote kant zijn waardoor ze de helft van de achteruitkijkspiegel bedekken eenmaal opengeklapt. Een ander minpunt is de plaatsing van het brandblusapparaat. Waar die bij de meeste wagens zich bevindt onder de passagierszetel vooraan, ligt deze in de Grand Santa Fe onder een paneel in de kofferruimte. Wat betekent dat iemand het brandblusapparaat niet onmiddellijk kan uithalen als een zwaar voorwerp op het paneel ligt. Verder zijn we natuurlijk lovend over het interieur.

IMG_2313-bewerkt

Motor en versnellingsbak
Een 2.2l viercilinder diesel trekt de Grand Santa Fe vooruit. 200 pk is wat Hyundai eruit heeft gekregen, zeker niet slecht! Zeker als je weet dat deze 200 pk samengaat met een koppel 436 Nm bij 1800-2500 tpm. Het betekent dat de wagen een directe gasrespons heeft. Ook de versnellingsbak is heel direct, eindelijk! Want automatische versnellingsbakken hebben al eens de neiging aan de trage kant te zijn. De automatische versnellingsbak uit de Grand Santa Fe heeft zes versnellingen.

IMG_2303-bewerkt

Opties
Opties kennen ze niet bij Hyundai, zij werken met pakketten. Voor de gewone Santa Fe zijn 3 pakketten beschikbaar: Blue Drive, Premium en Executive. Executive is het duurste pakket. Voor de Grand Santa Fe is dit ook het enigste pakket in de aanbieding met een totaalprijs van €56.499,00

Conclusie
De Hyundai Grand Santa Fe is de geschikte wagen voor grote gezinnen. Het is eerder een wagen om met zes personen in te zitten dan met zeven, zeker wanneer gedacht wordt om ermee op reis te gaan. De wagen is binnenin zeer aangenaam en rijdt zeer goed. Prijs/kwaliteit ligt de Grand Santa Fe goed in de markt en is het zeker een optie om te overwegen.

Specificaties testwagen

Motor: 2,2 liter 4-cilinder
Brandstof:
diesel
Vermogen:
200 pk bij 3800 tpm
Koppel:
436 Nm bij 1800-2500 tpm
Transmissie:
4-wheel drive, 6-traps automaat
Prestaties:
0-100 km/ u in 10,3 seconden, topsnelheid 200 km/u
Normverbruik:
7,6 l / 100 km
Testverbruik:
9,1 l / 100 km
CO2 uitstoot:
199 g / km
Catalogusprijs Santa Fe:
vanaf €41.849
Catalogusprijs Grand Santa Fe:
€56.499
Prijs testwagen:
€56.499