Rijtest: Alfa Romeo Giulietta

Een week lang kregen we nog eens een Italiaanse schone mee: de Alfa Romeo Giulietta 120 Exclusieve.

Zoals de naam doet vermoeden beschikt deze Giulietta over 120 pk dankzij een 1,6 liter viercilinder. Onderschat deze ‘kleine’ motor echter niet want het blok voelt meer aan als een 2,0 liter dankzij het talrijk aanwezige koppel van 320 Nm vanaf 1.700 rpm.

FOTO-4

Rijgedrag
Het rijgedrag kan je naar wens aanpassen met de DNA knop die drie verschillende rijstanden voorschotelt: Natural, Dynamic en All-Weather. In tegenstelling tot vele ander automerken merk je wel degelijk een groot verschil tussen de rijstanden. Bij de ‘Dynamic’ stand bijvoorbeeld wordt de gevoeligheid van de gaspedaal sterk verhoogd en voelt de auto merkbaar anders aan. Rekening houdend met ons sportief rijgedrag kwamen we uit op een aanvaardbaar gemiddeld testverbruik van 6,9 liter per 100 km.

Het rijcomfort boet dan weer in door de stugge vering en de 18 inch velgen van de auto. Slecht nieuws dus voor wie op zoek is naar een comfortabele auto. Comfort staat (voorlopig) nu eenmaal niet hoog op het prioriteitenlijstje van Alfa Romeo. Daartegenover staat dat de Alfa indrukwekkend veel grip biedt onder meer dankzij de brede banden op de optionele velgen. De velgen in combinatie met de kleur van de auto zorgden voor veel ‘wauw’ reacties. In deze kleurstelling en met de Exclusive-line uitvoering is de Giulietta immers een plezier voor het oog.

ALFA Romeo

Interieur:
De lange optielijst van ons testexemplaar verhoogt de basisprijs van 22.000 euro naar 27.000 euro. Daarvoor krijg je wel de prachtige bi-tone zetels, een GPS systeem met Uconnect, xenonlichten, elektrisch verstelbare zetels, enz. Binnenin is de ergonomie top en het kleine aantal knopjes zijn gemakkelijk te vinden. De overige functies zitten verwerkt in het Uconnect scherm en die combinatie zorgt voor een mooi en simpel dashboard. De versnellingspook is een “Italian Touch”:  groot en imposant maar strak in de hand. Terugschakelplezier gegarandeerd op binnenwegen.

Specificaties
Motor: 4 cillinder benzinemotor, 1.598 cc, 120 pk, 320 Nm
Transmissie: Voorwielaandrijving & manuele zesversnellingsbak
Prestaties: 195 km/h, 0-100 km/u in 10 s
Normverbruik: 3,9 l/100 km
Testverbruik: 6,9l/100km
Prijs: 27.000 euro

FOTO-6
Conclusie
In een notendop samengevat is de Alfa Giulietta een ideale dagelijkse auto die naar ieders wens kan uitgerust worden. De opties die je aankruist kan de kostprijs van de auto serieus doen oplopen, maar in vergelijking met de Duitse concurrentie weet deze Italiaan het nog democratisch te houden. Deze Alfa is misschien niet even praktisch als andere auto’s in dit segment, maar de Alfa is zeker en vast de sportiefste en leukste om mee te rijden. Als je dus op zoek bent naar een leuke hothatch en belang hecht aan looks en rijplezier kan je niet om de Giulietta heen.