Rallye Routes du Nord 2013

Rallye Routes du Nord 2013

Met de Rallye Routes du Nord ging dit weekend ook het Franse rallyseizoen van start. Aan de start stond een handjevol WRC’s met o.a. Laurent Bayard (Toyota Corolla WRC), Laurent Depoortere (ex-NCRS Subaru S12 WRC), Andrew Fenwick (ex-fabrieks Hyundai Accent WRC), en Bart Maes (Skoda Octavia WRC).

Rallye Routes du Nord 2013

 Pol Lietaer (Subaru S5 WRC), die als favoriet werd beschouwd, zag zijn deelname in Armentières in rook op gaan door het laattijdig afhaken van een sponsor. Daarom besliste “De Snor” om zich nog op de valreep in te schrijven voor de Haspengouw.

Rallye Routes du Nord 2013

Voor Bart Maes was de eerste KP meteen de laatste. De mechaniek liet het helaas afweten 100m na de start. Na een zeer koude eerste dag had Laurent Bayard een comfortabele voorsprong van 34’ op zijn merkgenoot Sébastien Deraedt (Toyota Celica ), de Brit Fenwick mocht de derde trede van het virtuele podium betreden met 51’ achterstand.

Rallye Routes du Nord 2013

Op zondagmorgen lag het parcours onder een laagje sneeuw en ijs. Het parcours bleek heel slecht berijdbaar (verscheidene veiligheidswagens waren van de baan gegaan), daarom besloten de organisatoren om de eerste boucle af te gelasten. Vanaf de tweede boucle reden de wagens weer. Door de verraderlijke weersomstandigheden besloot de Brit Fenwick het wat rustiger aan te doen, en verloor daardoor de aansluiting met Bayard. Hierdoor konden de outsiders, met name de voortrekkers, hun kans wagen.

Rallye Routes du Nord 2013

Een van deze voortrekkers die kans maakte op een topnotering was Sébastien Lefebvre (Peugeot 208). Zijn passages over de KP’s waren steeds op de limiet. Helaas moest hij de strijd staken na KP 11. Uiteindelijk was het Laurent Bayard die met de zege ging lopen. Vivien Mace (Subaru Impreza WRX Sti) werd tweede, Sylvain Fouteret (Renault Clio) derde.

Rallye Routes du Nord 2013