24 uur Spa

Porsche haalt dubbelslag op de 24 uur van Spa

Porsche #20, Porsche #998 en Mercedes-AMG #4. Dat is het podium van de Total 24 hours of Spa die eigenlijk geen 24-uurs race was. De race lag namelijk een zestal uur stil door hevige regen. Is autosport dan echt te soft geworden hoor ik sommigen al zeggen?

Wie onze Instagram wat in de gaten hield de afgelopen dagen heeft gemerkt dat de top 3 nogal afwisselend was. De Mercedes #4 startte vanop pole voor de #117 Porsche en de #72 Ferrari. De winnende Porsche #20 was pas vanop de 11e plaats gestart. Dat is het ‘mooie’ aan een 24-uurs race, startposities binnen de top 15 hebben relatief weinig nut. Ondanks de barre weersomstandigheden zijn er weinig dramatische ongevallen geweest. Het was al van 2010 geleden dat Porsche nog eens kon winnen op Spa.

Al snel werd duidelijk dat de Porsches en Audi de beste race-pace hadden. Al bleef die dekselse Mercedes #4 van het Black Falcon team altijd wel in de buurt van de top 3. Ook Lamborghini reed kort voor middernacht even aan de leiding. Ook bij de rode vlag situatie rond 5:40 reed Lamborghini #63 op kop voor BMW #34 en Porsche #54. Pas rond 11:30 ’s morgens werd de piste weer vrijgegeven, maar de top 3 moest nog een verplichte technische stop van 5 minuten nemen, waardoor het een strijd leek te worden tussen de #72 Ferrari en de Audi #1. De Ferrari en kwamen niet ongeschonden door het middenveld waardoor de Porsche #20 en Mercedes #4 nog steeds de overwinning binnen bereik hadden. In de laatste uren stak Porsche echter nog een tandje bij en ging voorbij aan de Audi #1 die daarbij de controle over de wagen verloor. De #998 kon ook nog voorbij aan de #4 Mercedes en zo lag de einduitslag pas kort voor het einde in haar plooi.

BMW, die vorig jaar nog won op Spa, moest tevreden zijn met een eerste auto op de 11e plaats. Beste Belg (Vervisch) vinden we terug op de vierde plaats in de Audi #25 en ook Baguette deed het niet slecht met een zesde plaats in de Honda NSX GT3.

De volledige top 5 in beeld.

Porsche #20

24 uur Spa

Porsche #998

Mercedes #4

Audi #25

Porsche #98

De volledige uitslag: