Officieel: Mercedes-Benz GLS is een (zeer) grote S-klasse

GL, GLS, wie merkt het verschil? Mercedes-Benz wil benadrukken dat z’n grootste SUV (op de G-klasse na dan), veel weg heeft van een luxueuze S-Klasse op hoge poten. En dat is blijkbaar aardig gelukt met deze gloednieuwe Mercedes-Benz GLS.

GLS2

Zoals je wel weet uit een vorig AutoJunior-bericht heeft Mercedes-Benz de volledige naamgeving overhoop gegooid wat betreft z’n aanbod SUV’s. De GLK werd de GLC, de ML werd de GLE en dus wordt de GL voortaan GLS genoemd. Deze nieuwe luxe-SUV overtreft z’n voorvaderen opnieuw. Grote veranderingen zijn er eigenlijk niet te vinden aan de buitenkant. Nieuwe koplampen zoals die van de C-klasse en S-Klasse, grotere lucht-inlaten en een nieuwe grille zijn de meest opvallende nieuwigheden.

GLS1

Kijken we naar de (gigantische) achterkant dan zijn nog minder veranderingen waar te nemen. De typische chrome uitlaten zoals die tegenwoordig op alle nieuwe Mercedes-modellen zitten. Binnenin zijn de wijzigingen nog subtieler aangepakt. Wat meteen opvalt is het mediascherm dat, net zoals bij de rest van de Mercedes-vloot, bovenop het dashboard is geplaatst. Eeuwige reden voor discussie zoals bij onze rijtest met de CLS 220 CDI.

GLS4

Dan naar de motorenafdeling. De populairste versie van deze nieuwe Mercedes-Benz GLS in onze contreien wordt ongetwijfeld de GLS 350d 4MATIC met een drieliter V6-dieselmotor die 255 pk op de wielen plaatst. De topmotor wordt klassiek de Mercedes-AMG GLS 63 met een twin-turbo V8 met liefst 577 pk. In die topversie krijg je een zeventraps G-tronic automatische transmissie. In alle andere versies krijg je twee verzetjes meer met de 9G-Tronic transmissie. Daarnaast kan je ook voor de ‘lichtere’ AMG-versie, zoals bij de GLE 450 Coupé, kiezen. Dat is dan de GLS450 met een drieliter turbo V6 met een dikke 360 pk. Oordeel zelf op de foto’s of het de moeite is om jouw huidige GL in te ruilen voor de nieuwe GLS.

GLS3

Ons advies? Loop gewoon even langs de autohandel en koop een GLS-badge voor 15 euro, dan zit je weer goed voor enkele jaartjes.

GLS6