Audi RS5

Genève 2017: Nieuwe Audi RS5 is grote verrassing

Iets wat we helemaal niet zagen aankomen, de nieuwe Audi RS5 Coupé. Een veel elegantere versie dan zijn voorganger en bovendien veel efficiënter, zuiniger én nostalgischer.

Dat belooft! Inderdaad, want Audi heeft deze keer echt z’n best gedaan om iets unieks te creëren. Het design is sowieso iets braver dan de vorige generatie RS5. Vooraan zien we de typische Audi-look die de uniformiteit op de huidige Audi-modellen moet bewaren, daar niets nieuws dus. Da’s misschien kort door de bocht. Want Audi heeft wel degelijk inspiratie gehaald uit het verleden. De Audi 90 Quattro IMSA GTO is hier als rode draad gebruikt. Grotere luchtinlaten en bredere kassen zorgen voor een typisch uiterlijk die de RS5 onderscheidt van de A5. Standaard krijgt de Audi RS5 19 duimsvelgen ondergeschroefd.

Audi RS5

Grotere veranderingen zien we aan de achterkant. Het poepje van de nieuwe Audi RS5 is namelijk veel subtieler dan het stoere achterwerk van de voorbije RS5. Ook zien we dat de uitlaten (nog steeds ovaal en zwart) omgeven zijn door een zilveren detaillijn, misschien niet direct onze smaak maar dus wel eleganter. De diffuser zorgt dat de subtiliteit en elegantie gepaard gaan met een sterke dosis sportiviteit.

Audi RS5

Onderhuids vinden iets nieuws terug, geen dikke achtcilinder deze keer. Niet getreurd het is en blijft een dijk van een motor. Een 2,9 liter V6 benzinemotor die 450 pk en 600 Nm koppel. Daarmee sprint de Audi naar 100 km/u in 3,9 seconden. Topsnelheid ligt zoals steeds vast op 250 km/u. Wil je toch nog wat sneller door het leven gaan? Dan is 280 km/u ook mogelijk mits een meerprijs die je betaalt voor het Dynamic Package.


Een gedownsizede nieuwe Audi RS5 dus, maar dat betekent niet dat deze krachtpatser staat voor minder rijplezier. Want met een kleinere motor gaat ook een afvallingskuur gepaard. Audi beweert dat deze generatie RS5 17% zuiniger is dan de vorige en dat er 60 kilogram is afgegaan. Een dikke overblijvende 1.600 kg is het resultaat.

Meer Genève nieuwtjes hier.