Nieuwe Mercedes A

Het interieur van de nieuwe Mercedes A speelt een klasse hoger

Mercedes nodigde ons gisteren uit in Stuttgart op het A TecDay event om het nieuwe interieur van de A-Klasse te ontdekken. De productie van de A-Klasse staat ondertussen reeds op 3 miljoen stuks, een effortke doen voor het nieuwe A-Klasse interieur was dus wel op zijn plaats. De lancering staat pas op 2 februari gepland, maar vandaag al laat Mercedes het interieur op ons los.

Op het A-Tec event konden we plaatsnemen in een gecamoufleerd prototype A-Klasse met productieklaar Edition 1 interieur, wellicht één van de duurste varianten, maar het klasseverschil met de huidige A én concurrenten is opmerkelijk. Mercedes heeft ook extra aandacht besteed aan het lichtspel in het interieur. Zo zal er keuze zijn uit sfeerverlichting met 64 kleurkeuzes, maar in de A wordt de binnenkant van de luchtventillatiemonden ook verlicht. Evenals een deel van het dashboard dat via belichting onderaan het dashboard wordt verlicht. Een beetje zoals een kasteel dat verlicht wordt vanaf de grond, aldus de interieur designer van dienst. Ook nieuw zijn de 10 beschikbare mood-instellingen die twee kleuren combineren om extra gezelligheid in het interieur te brengen.

Nieuwe Mercedes A

Opvallend voor een compacte wagen zijn de displays à là E- en S-Klasse. Het scherm is wel een stuk minder hoog dan die laatste, maar zo valt het minder op dat de digitale display op het dashboard ‘zweeft’. Door een speciale film op het scherm zouden er geen reflecties in de ruiten mogen zijn. Het scherm komt er in drie varianten: twee maal 7 inch, 7 inch en 10,25 inch en twee maal 10,25 inch. De omkadering van het scherm blijft wel telkens even groot. De boordplank zelf is geïnspireerd op de vorm van een vliegtuigvleugel; duidelijk op de design-sketches, maar in realiteit is het toch volumineuzer uitgevallen.

De nieuwe A komt er met keuze uit vijf verschillende stuurwielen: het standaard stuur, een sportstuur met zwarte afwerking, een sportstuur in galvanisé afwerking, een verwarmd sportstuur, het AMG stuurwiel en hetzelfde stuurwiel met alcantara afwerking. Ook in qua fauteuils en kleurencombinaties is er keuze zat. In tegenstelling tot de vorig A zijn de zetels met geïntegreerde kopsteunen enkel beschikbaar met het AMG interieur en dus niet meer op de Urban versie die uit de keuzemogelijkheden verdwijnt. A-Klasse klanten hebben nu keuze uit Base, Progressive, AMG Line en Style.

Nieuwe Mercedes A

Wat Mercedes nog wist te vertellen is dat er twee extra kratten water van 9 flessen elk in de koffer passen. De koffer werd dan ook opvallend ruimer en dat dankzij de ruimere opening (20 cm) die mogelijk was door de achterlichten in twee delen op te splitsen. Er zou nu zelfs een fiets in de koffer passen, lijkt ons straf.

De nieuwe A-Klasse wordt op 2 februari voorgesteld in Amsterdam.