Stoffel Vandoorne

F1 GP Bahrain: Vandoorne niet gestart, overwinning voor Vettel

Wie er van overtuigd was dat het niet erger kon met de performantie van McLaren-Honda had het mis. McLaren kreeg de bolide van Vandoorne zelf niet startklaar net voor de start van de GP van Bahrain. Vettel en Ferrari kaapten de overwinning weg voor Mercedes-rijders Hamilton en Bottas.

Het is dus al zover gekomen dat McLaren haar auto niet eens startklaar krijgt, onze maag gaat er bijna van keren, maar Formule 1 is nu eenmaal een mechanische sport waar elk detail van belang is. Terug naar de orde van de dag waar de op pole gestarte Bottas goed wegkwam. Vettel kon profiteren in zijn Ferrari van de propere rijlijn en ging nog voor de eerste bocht voorbij aan Hamilton. Ook Verstappen startte zoals gewoonlijk sterk en liet zowel Raïkkönen als ploegmaat Ricciardo achter zich.

De Mercedessen leken de boel ietwat op te houden door problemen met de Soft banden die blijkbaar onder te hoge bandenspanning stonden. Vettel en Verstappen zaten respectievelijk vast achter Bottas en Hamilton en maakten een vroege stop om zo een undercut uit de brand te slepen. Verstappen had bij zijn outlap een remprobleem waardoor hij net de vangrail niet kon vermijden. Game over voor verstappen.

Niet veel later belande Sainz op ongelukkige manier in de zijkant van de rookie Stroll bij het uitkomen van de pitstraat. Ook game over voor Stroll dus. De daaropvolgende Safety Car situatie bracht de rest van het deelnemersveld die nog niet gepit had binnen in de pitstraat. Daarbij hield Hamilton duidelijk Ricciardo op aangezien Mercedes een dubbelstop moest uitvoeren en Bottas als eerste de pitstraat binnenreed. Het leverde Hamilton een tijdstraf van vijf seconden op die de Brit afwerkte tijdens zijn derde pitstop.

De bandenstrategie was de sleutel tot de rest van het wedstrijdverloop. Bottas en Vettel hadden geopteerd voor Supersoft banden tijdens de eerste pitstop, Hamilton opteerde voor de Softs. Na de tweede pitstopreeks ging de top drie verder op Softs en Vettel leidde toen ruim voor Bottas en Hamilton. Na Vettel zijn derde stop (opnieuw Soft banden voor Vettel) leek Hamilton op weg naar de overwinning, maar de Brit kwam toch ook nog een derde maal binnen. Hamilton maakte in de laatste 10 ronden nog veel tijd goed op Bottas en Vettel. De Fin ging als snel aan de kant voor Hamilton, maar de voorsprong van de Duitser was ruim voldoende om Ferrari de tweede overwinning van het seizoen te schenken. Vettel neemt de leiding in het rijdersklassement voor Hamilton die nu op 7 punten volgt. Voor de volledigheid, Alonso moest enkele ronden voor het einde zijn McLaren-Honda in de pits rijden met -je raadt het nooit- een motorprobleem.

De volgende Grand Prix is die van Rusland, waar het Vandoorne hopelijk wel beter vergaat.