Stuur Force India

Een dagje F1 Paddock Club dankzij Rolex

Dankzij Rolex konden we vorige week vrijdag dag 1 van de Formule 1 Belgian Grand Prix volgen vanuit de gerenommeerde Formula One Paddock Club. Een uitzonderlijke ervaring op een uitzonderlijk circuit.

Rolex heeft een rijke historiek met motorsport die teruggaat tot 1930. Zo is Rolex altijd sterk aanwezig tijdens de 24 uur van Le Mans, de 24 uur van Daytona en op de Goodwood Revival. Sinds 2013 staat Rolex bovendien in voor de tijdmetingen in de Formule 1, een niet te onderschatten maar ook belangrijke taak. Ook in andere sporttakken is Rolex vaak als partner te vinden: paardensport, tennis en golf.

IMG_1354

Ook tijdens de 61ste Grand Prix van België was Rolex één van de hoofdsponsors en kregen we een unieke kans om een dagje in de F1 Paddock Club door te bregen. Maar hoe ziet zo’n dagje F1 vanuit de Paddock Club er nu uit ?

09:00 – Onderweg naar het circuit

De dag begint goed. In de file richting het circuit ontvalt het me dat een SLR Roadster enkele auto’s voor ons staat aan te schuiven. De V8 kompressor klettert als een losgeslagen monster en bezorgt me nog steeds kippenvel. Even later wordt het duidelijk dat de rijders van de SLR ook afzakken richting de Paddock Club.

SLR Mclaren

9:45 – Beveiligde bunker

De Paddock Club ingang bevindt zich aan La Source en kom je niet zomaar door. Na een dozijn veiligheidspersoneel en vooral vriendelijke hostesses volgen we de rode loper naar wat het aards paradijs lijkt te zijn. Als één van de eersten pikken we op het gemak de eerste oefensessie van de F1 mee vanop het Paddock Club terras van Rolex met zicht op de chicane en de start-finish. De temperatuur gaat dan al richting 30 °C, maar dankzij de catering is verfrissing nooit ver weg en binnen was er zelfs airco … Het ontbijt deze morgen was achteraf gezien ook overbodig. Zelf het stuur in handen nemen kon ook dankzij verschillende simulatoren inclusief een virtual reality simulator.

11:30 – Paddock Walk 1

Als je een Paddock Club kaartje bemachtigd kan je ironisch genoeg niet vrij rondlopen in de paddock. Rolex organiseerde gelukkig enkele paddock walks in kleine groepjes onder begeleiding van Sophie die gans het jaar met Rolex genodigden alle paddocks van het F1 circus doorkruist. Doordat de eerste oefensessie er net op zat kan je heel wat rijders tegen het lijf lopen op weg naar de motorhomes of hospitalities. Zo zagen we ondanks de brandende hitte een alweer ijskoele Räikkönen, de teambazen van Ferrari, Red Bull & Mercedes (Arrivabene, Horner & Wolf). Ook de TV-ploeg van Sky Sports was duchtig bezig met een live uitzending. Andere oude bekenden zoals Jaques Villeneuve en Carlos Sainz Senior trotseerden er ook de warmte.

12:15 – Hapje eten

De ganse Paddock Club crew reist mee naar alle F1 circuits en dat merk je. Alles is tot in de puntjes verzorgd en het eten is van sterrenrestaurant niveau. Eten terwijl de GP2 V8 motoren op de achtergrond grollen maakt het eten bovendien extra lekker.

13:00 – Pitlane walk

Om één uur wordt de pitlane opengesteld voor de gegadigden van de Paddock Club. Rolex gasten konden een glimp opvangen in de pit van Sahara Force India waar een F1 stuur in de hand genomen kon worden. Vooral de drukte in de pitbox viel op om alles in gereedheid te brengen voor de tweede vrije oefensessie. De meeste piloten vind je er niet, maar Jenson Button had blijkbaar toch enkele verplichtingen (misschien wel zijn laatste in Spa tijdens de F1?). Een persoonlijke fotograaf van Rolex zorgde bovendien voor enkele leuke sfeerfoto’s.

14:00 – FP2

Op de tribunes en ook in de brons zones is het helaas niet evident mooie foto’s te maken van de F1 bolides. In de Paddock Club die bovenop de pitsgebouwen is opgebouwd gaat foto’s nemen gelukkig iets gemakkelijker. Je kan de wagens volgen van de chicane tot een stukje na La Source zonder dat er veel afscherming in de weg zit. Als fotograaf een zege die ik niet aan mij voorbij liet gaan.

15:30 – Paddock Walk 2

De temperatuur is ondertussen opgelopen tot ver boven de 30°C, maar een tweede Paddock Walk maakt gelukkig veel goed. Na het bewonderen van het vervoersmiddel van Bernie Eccelstone (een S 65 AMG) vangen we nog een glimp op van Fernando Alonso. Ook Valtterie Bottas, Sergio Perez, Felipe Massa en Pascal Wehrlein konden we op de gevoelige plaat vastleggen. Ook in Spa werd er respectvol ere gebracht aan de slachtoffers van de recente aardbeving in Italië.

16:00 – GP2

Geluidsbeleving van een andere dimensie dankzij de kwalificaties van de GP2 Series waarin Stoffel Vandoorne vorig jaar nog zo dominant voor de dag kwam.

16:45 – Porsche Supercup

Als afsluiter van de dag nog even de Porsche Mobil 1 Supercup meenemen vanop een comfortabele sofa met een fris drankje. De perfecte afsluiter van een schitterende ervaring. Bij het buitengaan wordt het anders € 15 kostende programmaboekje nog eens in de handen geduwd. Ook de mekaniekers van de GP3 Series loop je bij het buitengaan letterlijk tegen het lijf.

Neusje van de zalm

Als jarenlange Formule 1 fan is zo’n dagje Paddock Club het nec plus ultra. Je komt er dicht bij de F1 bolides en de F1 piloten en teams, en dat in een setting die zo goed als perfect is. Bovendien wordt niets aan het toeval overgelaten. Wie er dus ooit de kans toe krijgt (zeker als F1 fan) of er het geld voor over heeft mag zich extreem gelukkig prijzen. Het contrast met de om schaduw vechtende supporters even verderop in het bos kan (helaas) niet groter zijn …

Met speciale dank aan Rolex en Kurt Vanhoenacker.