Autosalon Genève: kwijlen met de Aston Martin DB11

Jarenlang heeft Aston Martin niets veranderd aan het design van z’n wagens. De V8 Vantage en DB9 gingen eeuwen mee. Niet dat dat ons irriteerde, integendeel, het was gewoon tijd voor verandering. En die is er gekomen. We stellen jullie graag voor: de Aston Martin DB11.

aston-martin-db11-005

Het design komt rechtstreeks uit een James Bond. Dat is geen uit-de-lucht-gegrepen uitspraak, dat is gewoon zo. Voor de laatste Bond-film werd de speciaal ontwikkelde Aston Martin DB10 gebruikt. Een versie die alle crashscènes overleefde, leverde overigens een zak geld op op een veiling. Over smaken valt te discussiëren. Wij vinden hem alvast geslaagd.

aston-martin-db11-004

Motorisch is de DB11 ook volledig nieuw. De V12 is gelukkig gebleven. Al waagt Aston Martin zich, net zoals Ferrari, ook aan het ’turbo-avontuur’. De 5,2-liter V12 biturbo is de eerste motor van Aston die over turbo’s beschikt. Hoe dat rijdt en klinkt weten we nog niet maar afgaande op de teaser die Aston Martin de wereld instuurde naar aanleiding van Genève 2016 is dat hoogstwaarschijnlijk niet slecht.

600 pk krijgt de V12 deze keer. Met een koppel van maximaal 700 Nm. Dat is goed voor een topsnelheid van 320 km/u en een sprint naar de 100 in 3,9 seconden. Schakelen gebeurt in acht trapjes met de ZF-automaat die we ook al kennen uit de Jaguar F-Type. De DB11 krijgt ook start-stop mee, om het verbruik te drukken.

aston-martin-db11-009

aston-martin-db11-013