Audi op haar best: strak gelijnde nieuwe A5

Na 9 succesvolle dienstjaren lost Audi de huidige A5 af met een compleet nieuw model dat trouw blijft aan de Audi-huisstijl.

De uittredende Audi A5 heeft er dus een serieuze carrière opzitten die enkel mogelijk was door haar tijdloze lijnen. Met de nieuwe A5 scherpt Audi die lijnen nog wat aan en het resultaat is meer dan geslaagd. Geen verrassingen, maar het design is een schoolvoorbeeld hoe eenvoudige lijnen af en toe tot de mooiste creaties leiden. Dat merk je vooral aan de schouderlijn die verder werd uitgediept en duidelijk een driedimensionale lijn vormt. Het singleframe radiatorrooster is wel opvallende breder dan we bij ander Audi’s gewoon zijn.

Op het volledig nieuw onderstel van de A5 komen twee benzine en drie dieselmotoren terecht met vermogen variërend tussen 190 en 286 pk. Ondermeer dankzij een dieet van 60 kg is het verbruik met 22% gedaald ten opzichte van de vorige A5. Ook de nieuwe krachtigere S5 Quattro is meteen beschikbaar en krijgt een nieuwe 3 liter TFSI met 354 pk onder de lange motorkap.

Audi S5 Coupé

 

In het interieur vinden we veel accenten van de A4 en Q7 terug en Audi belooft ons weer materialen van topkwaliteit en vooral een piekfijne afwerking. Ook de schitterende Audi virtual cockpit met 12,3 inch display is optioneel van de partij. De koffer groeide 10 liter tot 465 liter en de achterbank kan in 3 delen neergeklapt worden via handige hendels in de koffer.

S5

 

Een nieuwe RS5 staat ongetwijfeld weer op het programma, maar ook zonder de RS5 heeft de Audi A5 alle elementen (inclusief veiligheid en multimedia) om opnieuw hard te scoren.