Geko Ypres Rally 2012

Geko Ypres Rally 2012

Vrijdag 22 juni. De examens zijn gedaan en Ieper maakt zich klaar voor de start van de 48ste editie van de Geko Ypres Rally. De GEKO Ypres Rally is nog steeds één van de hoogtepunten van de Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Geko Ypres Rally 2012

Rallyteams van over heel Europa komen naar Ieper om er tegen elkaar te strijden op de snelle, smalle, West-Vlaamse wegen. Toppers zoals Andreas Mikkelsen (NOR) en Juho Hänninen (FIN) zorgden ook dit jaar weer voor heel wat spanning op het leaderboard.

Geko Ypres Rally 2012

Dit jaar was er zelfs een heuse primeur! Er reed voor het eerst een Lotus Exige R-GT mee, niet voor het officiële klassement, wel als VIP-wagen die voor de start van elke rit een rondje reed. De wagen onderging nog enkele tests met Bernardo Sousa achter het stuur om uiteindelijk gehomologeerd te worden voor deelname aan de IRC 2WD Cup. Een wagen die we in de toekomst dus nog vaker te zien gaan krijgen.

Geko Ypres Rally 2012

Op dag één vonden heel wat chrashes plaats. Florian Gonon (CHE) in zijn Peugeot 207 S2000 ging zelfs enkele malen over de kop. De IRC-winnaar van 2010 Juho Hänninen verzmalde ondertussen 26,8 seconden voorsprong 7-voudig winnaar van Ieper, Freddy Loix. Andreas Mikkelsen, die op een nieuwe overwinning hoopte kwam in een gracht terecht en verloor zo een minuut tijd. Freddy Loix verloor ook hierdoor enkele seconden doordat Mikkelsen net voor hem terug invoegde en daar vertraging gaf.

Geko Ypres Rally 2012

Bij de start van dag 2 was er al weer slecht nieuws voor Andreas Mikkelsen, die een bocht had gemist en daarbij zijn as brak en dus moest opgeven. Ondertussen had Kris Princen (BEL) een hevige crash met zijn Renault Mégane RS en moest ook Patrik Flodin (SWE) opgeven met een gebroken aandrijving. In de tussentijd bleef Freddy Loix maar tijd verliezen op leider Juho Hänninen.

Geko Ypres Rally 2012

De Fin Hänninen verloor dan wel weer enkele seconden bij een inschattingsfout op een splitsing van de weg, waardoor Loix opnieuw kon naderen. Pieter Tsjoen (BEL) volgde kort op Loix met ook slechts enkele seconden verschil.

Hoe hard Loix ook probeerde, Juho Hänninen haalde met zijn co-piloot Mikko Markkula de eerste plaats op het podium met 46,5 seconden voorsprong op Freddy Loix en won geheel verdiend voor de eerste keer de Geko Ypres Rally.
Op de 5de en 6de plaats vinden we Michal Solowow (Peugeot 207 S2000) en Patrik Flodin (Ford Fiesta S2000) net voor een andere belg : Mathias Viaene (Peugeot 207 S2000). Na enkele zijstapjes wist de West-Vlaming geleidelijk terug op te klimmen naar een 7de plaats (hij was teruggevallen naar een 17de plaats). Vincent Verschueren (VW Polo S2000) kende meer pech. Na een mooie wedstrijd moest hij de handdoek werpen op de allerlaatste proef. Antonin Tlustak (Škoda Fabia S2000) profiteerde daarvan en kwam in de top 10. Andreas Aigner (Subaru Impreza WRX STI) won in de Productie klasse met 2 minuten voorsprong op Bob Colsoul (Mitsubishi Lancer EvoX).

Hieronder vind je het filmpje van de Geko Ypres Rally. Voor de onboard beelden klik hier!