Home Autosport Toyota boekt dubbelzege in 6 uur van Spa
Toyota boekt dubbelzege in 6 uur van Spa

Toyota boekt dubbelzege in 6 uur van Spa

0
0

Toyota boekt haar tweede zege van het seizoen in de LMP1 klasse van het World Endurance Championship. Tijdens de zesde editie van de 6 uur van Spa bewees Toyota haar goede vorm en dat onder het oog van volle tribunes. Ondanks de afwezigheid van Audi is dit toch hoopvol voor de toekomst van de WEC.

Onder een stralende zon ging de tweede WEC manche van het seizoen van start op het circuit van Spa-Francorchamps. Porsche wist gisteren tijdens de kwalificaties de pole te rijden met André Lotterer achter het stuur. De half-Belg was een goeie 6 tienden sneller dan de Toyota van Mike Conway. Nicolas Lapierre en Sébastien Buemi wisten de andere Toyota’s op plaatsen drie en vier op de startgrid te kwalificeren. In de LM GTE PRO was de pole voor Ferrari, net voor de twee Ford GT’s.

Ferrari LM GTE PRO

Net na de flying start waagde de Toyota #9 van Lapierre zijn kans en ging voorbij aan leider Lotterer, maar een geblokkeerde rem (of te koude bandjes) dwong de Toyota rijder rechtdoor in La Source. De Fransman kwam pas terug als vijfde terug de baan op. Na een intens gevecht ging Mike Conway in de Toyota #7 al vroeg voorbij aan de polesitter. Na de eerste pitstops schuift de Toyota #8 op naar de tweede plaats, de Porsches verwisselen van positie. Een Full Course Yellow veroorzaakt door een stilgevallen LM GTE AM Porsche op de start-finish speelde in het nadeel van de leidende Toyota, waardoor de #8 Toyota de leiding kon overnemen.

De Toyota van het trio Buemi, Nakajima en Davidson wist die eerste positie te behouden al was de voorsprong net iets minder dan 2 seconden. Ook de #2 Porsche (Hartley, Bernhard en Bamber) strandde op amper 35 seconden na ruim 6 uur racen. De verwachte regen tegen het einde van de race beperkte zich tot gemiezer en dus geen ‘spelbreker’ voor de uiteindelijke rangschikking. In de LM GTE PRO categorie wist Ferrari een dubbelzege te behalen met de #71 van Sam Bird en de #51 van James Calado.

Volgende WEC afspraak is de 24 uur van Le Mans midden juni. Afwachten of de Toyota’s daar revanche kunnen nemen na de teleurstelling van vorig jaar.

6 uur Spa Race

Geef een reactie