Zoute Grand Prix

Zoute Grand Prix 2019

Ondanks het slecht weer was de 10e editie van de Zoute Grand Prix opnieuw een autofeest voor klein en groot. Een terugblik.

Niettegenstaande het mondain (en soms wel elitair kantje) blijft de Zoute Grand Prix bereikbaar voor elke sterveling. Tijdens het weekend is het dan ook over de koppen lopen in de straten van Knokke al viel het op zaterdag best wel mee. Door het slechte weer zal het bezoekersrecord van 2018 (263.000 bezoekers) wellicht niet verbroken zijn. De politie zal er wel een slag in slaan. De organisatie heeft trouwens grootse plannen voor volgend jaar. Een rally in Durbuy, Zoute X-Mas rally in december, de Womens only kustrally in juni en in augustus een Generations rally om de familieband tussen vader en zoon of moeder en dochter te versterken. Maar eerst terug naar afgelopen weekend. Een overzicht.

Zoute Top Marques

Een openluchttentoonstelling met 15 premium automerken is een beetje zoals een autosalon op de openbare weg. Elk zelfrespecterend merk (met voldoende marketingbudget) presenteert er op een verlicht podium haar paradepaardjes. De echte toppers stonden echter bij de ’tenten’ op de zeedijk. Zo stond er op de stand van Ginion (de Belgische Rolls-Royce/McLaren invoerder) een McLaren Senna GTR. Bij Ferrari stond achter de schermen zelfs de Ferrari 812 GTS. Een preview kon je hier al vinden, maar hieronder het volledig overzicht.

Zoute Rally

Maar liefst 234 wagens waren ingeschreven voor de Zoute Rally. Door het regenweer zijn er wel enkelingen die alleen op papier meedoen. Desalniettemin blijft het deelnemersveld indrukwekkend voor een Belgische rally. Elke auto is voor het eerst ingeschreven voor 1965. De rally moet je ook eerder zien als ballade aangezien de auto’s tussen het dagdagelijks verkeer rijden. Voor wie het iets harder mag kan zich inschrijven voor het regelmatigheidscriterium. We wachten de oldtimers op ergens op het Nederlandse platteland. Zoals ieder jaar doen er opnieuw enkele prominenten mee. Dit jaar zien we ondermeer Stoffel Vandoorne (Formula e rijder bij Mercedes) achter het stuur van een pekzwarte 300 SL Gullwing. Zaterdagnamiddag komen de auto’s toe aan het zwart-wit geblokte podium voor het Albertplein. De sfeer zit er duidelijk nog goed in.

Zoute Sale

Bonhams organiseert ieder jaar op vrijdagavond een veiling. Dit jaar zorgde Ferrari voor de toppers: Enzo Ferrari, 275 GTB en F40. Ze gingen respectievelijk onder de hamer voor 1.506.500, 2.875.000 en 920.000 euro. Een Mercedes-Benz 300 SL roadster en een Invicta S-Type waren goed voor respectievelijk € 1.035.000 en € 890.281. Hallucinante bedragen. Alle resultaten vind je hier terug.

Top Marques

Zoute Concours d’élégance

Bugatti vierde op het concours haar 110e verjaardag. Het bracht daarvoor de Centodieci over naar Knokke, een maquette welteverstaan. De 10 exemplaren die elk 8 miljoen euro kosten worden pas later geproduceerd. Het is tevens een verwijzing naar de Bugatti EB110 Super Sport. Bugatti werd er wel in de schaduw gereden door zowel de De Tomaso P72 en een straatversie van de Mercedes-Benz CLK GTR. Die Italiaan op basis van de Apollo IE is werkelijk een streling voor het oog. Het uitlaatgeluid is dan weer een aanslag op je geweten. De 6,3 liter V12 is bovendien gekoppeld aan een sequentiële zesbak. De technische specificaties voor het finale productiemodel liggen wel nog niet volledig vast. De CLK GTR is nog een tikkeltje exclusiever. Officieel 25 stuks, maar 20 coupés en 6 roadster zetten de teller op 26 stuks. Plus twee prototypes. Twee coupés kregen ook de 7,3 liter V12, maar deze coupé van Loïc Deman heeft een 6,9 liter V12 met 612 pk. Ongetwijfeld één van de gekste wagens die we ooit konden aanschouwen op de openbare weg. Meer info over deze unicorn vind je hier.

Zoute GT Tour

GT’s in alle formaten, kleuren en geuren.

We tellen alvast af naar de 11e editie!