Stoffel Vandoorne schrijft autosportgeschiedenis

Team pic

Stoffel Vandoorne is wereldkampioen GP2 met ART Grand Prix!

Samen met Formule 1 was dit weekend ook de GP2 te gast op het circuit van Sochi in Rusland. Kampioenschapsleider Stoffel Vandoorne had in Rusland de kans om de GP2 titel veilig te stellen. Een voorsprong van 96 punten tegenover Amerikaan en naaste achtervolger Rossi aan het eind van dit weekend was voldoende om de titel te behalen.

In een spektakelrijke (ingekorte) hoofdrace eindigde Stoffel gisteren derde, maar Rossi eerste. Dat was niet voldoende voor de titel dus kreeg Stoffel vandaag een tweede kans in de kortere sprintrace. Daarin start de top 8 in omgekeerde volgorde van de uitslag van race 1. Met een felbevochten vierde plaats in de sprintrace had Stoffel echter voldoende om zich vandaag tot GP2 kampioen te kronen. De 23 jarige Belg uit Rumbeke heeft nu 108 punten voorsprong op Rossi en kan dus niet meer bijgehaald worden. Vandoorne vervoegt zich zo bij het lijstje van GP2 kampioenen: Rosberg, Hamilton, Hulkenberg, Glock, Grosjean en Palmer. Stoffel dankt zijn titel uiteraard ook voor een stuk aan zijn Frans team ART Grand Prix (ook actief in de GP3 en DTM) dat verantwoordelijk is voor de afstelling van zijn GP2 wagen en alles wat er bij komt kijken.

Stoffel

Ondanks dat GP2 zich net onder F1 op de autosportladder positioneert is er voorlopig nog geen garantie op een Formule 1 zitje voor volgend jaar. Niettegenstaande dat Stoffel reeds testrijder is bij McLaren-Honda koos McLaren om Button te behouden voor volgend jaar. Bij Manor zijn er nog twee zitjes vrij en ook bij het nieuwe F1 team Haas is er nog een zitje op zoek naar een rijder. Als Renault zich aan haar intentieverklaring houdt om Lotus over te nemen lijkt Stoffel bij Renault nog de grootste kans te hebben op een plaatsje in de F1.

Stoffel 4

Al dan niet of Stoffel volgend jaar F1 rijdt kunnen we niet anders dan trots zijn op Vandoorne die zo België eindelijk nog eens op de internationale autosportradar plaats. De manier waarop Stoffel het GP2 kampioenschap domineerde dwingt diep respect af. Enkel Jacky Ickx deed het hem voor als Belg, maar dan in de toenmalige Formule 2 en dat in 1967. Iedereen is het er over eens dat Vandoorne thuis hoort in de F1, maar daar koop je nog geen F1 stoeltje mee. Afwachten dus wat de toekomst brengt.