Dakar – Peugeot maakt einde aan 4 jaar MINI dominantie

Peugeot maakte vorig jaar haar herintrede in de Dakar rally, maar kon toen geen indruk maken. Dit jaar daarentegen behaalde Peugeot een glansrijke overwinning met oude rot Peterhansel.

De 37ste editie van de Dakar zit er al weer op. Op 2 januari werd het startschot voor een 350 tal deelnemers gegeven in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Uiteindelijk haalden een 200-tal deelnemers vandaag de eindmeet in Rosario.

De terugkeer in de Dakar van Peugeot vorig jaar was een fiasco, maar dit jaar was het wel raak. Peugeot brengt zo een einde aan de MINI dominantie van de afgelopen 4 jaar. Tijdens de eerste week van de Dakar zag het er zelfs even naar uit dat Peugeot het volledig podium zou bezetten, maar dat was zonder pech voor Sainz en crashes van Loeb gerekend. Gelukkig hield de Peugeot van de ervaren rot Peterhansel het wel uit tot het einde. De halve eeuw oude Fransman klaarde de klus van 13 ritten samen met copiloot Cottret in 45 uur en 42 minuten en schrijft zo een 12e Dakar titel bij op zijn palmaras. De laatste keer toen Peugeot de Dakar rally won was met de Fin Ari Vatanen in 1990 en dat met een 405 T16.

Dakar Moto

 

De winnaar van vorig jaar Al-Attiyah (MINI) strandt ditmaal op een tweede plaats. De nr. 2 van de vorige editie De Villiers vervolledigt het podium met zijn Toyota Hilux. Bij de trucks was de overwinning voor het Nederlands-Spaans-Pools trio De Rooy/Torrallardona/Rodewald en dat in een Iveco. Zij slaagden er in om de Russische dominantie van Kamaz na drie jaar te onderbreken. Bij de moto’s was de overwinning voor de Australiër Price, bij de quads was de overwinning dan weer voor de Argentijn Patronelli in een totaaltijd van bijna 60 uur! De best gerangschikte Belg bij de auto’s is Beguin met een 49ste plaats. Bij de trucks is dat Serge Bruynkens die als co-piloot voor de Nederlander Hans Stacey met een vierde plaats net naast het podium valt.

Helaas eiste ook deze Dakar editie een slachtoffer bij de toeschouwers. Hopelijk moeten we volgend jaar hierover geen vermelding maken.