Porsche LMP1

Opnieuw overwinning Porsche in Le Mans, landgenoot Dries Vanthoor wint in GTE AM klasse

Wellicht heeft het warme weer er iets mee te maken, maar de 24 uur van Le Mans was dit jaar een ware uitputtingsslag. Toyota had wederom de beste kaarten, maar opnieuw pech zorgde ervoor dat ook dit jaar Toyota haar eerste 24 uur van Le Mans niet op haar palmares kan bijschrijven.

Tot middernacht zag het er nochtans zeer goed uit voor Toyota. De vanop pole gestarte #7 had resoluut de leiding genomen en eerder had de Porsche #2 een 20-tal ronden verloren door een defecte elektromotor. De Toyota #8 had rond 23:00 wel een lang bezoek in de pits nodig na een motorprobleem. Toyota hield er toen nog de volle moed in, want het reed Le Mans met drie auto’s, Porsche met twee. Na middernacht liep het dan grondig fout voor de Japanners. De Toyota #7 kreeg af te rekenen met een kapotte koppeling en Kamui Kobayashi kreeg de Toyota niet meer op eigen kracht naar de pits. Kort daarna kwam Nicolas Lapierre in de #9 Toyota ongelukkig in aanraking met een LMP2 Manor en ook die Toyota moest opgeven.

Porsche LMP1

De Porsche #1 van ondermeer Lotterer nam met plezier de leiding over, maar ook die Porsche moest 3 uur voor het einde van de race opgeven met een olielek. Zowaar kwam de Oreca LMP2 bolide van het Jackie Chan DC Racing team aan de leiding, ongezien. De Porsche #2 die aan het begin van de wedstrijd nog 20 ronden verloor door een defecte elektromotor, verkleinde haar achterstand op de Oreca met rasse schreden. Een uur voor het einde van de race nam deze Porsche van het trio Timo Bernhard, Brendon Hartley en Earl Bamber de leiding over van de Oreca. Na 24 uur had de Porsche één ronde voorsprong op de LMP2 van de Nederlander Ho-Pin Tung, nieuwkomer Thomas Laurent en ex-Audi rijder Oliver Jarvis. Porsche wint zo voor de derde opeenvolgende keer de 24 uur van Le Mans, haar 19e Le Mans zege in totaal.

Oreca LMP2

Dankzij een schitterende prestatie van onze landgenoot Dries Vanthoor (broer van Laurens) wist de jonge Limburger samen met Will Stevens en Rob Smith in een Ferrari 488 de GTE AM klasse te winnen. En dat bij zijn debuut … In de GTE PRO categorie was de overwinning voor een Aston Martin Vantage, voor een Ford GT en een Chevrolet Corvette.

Vanthoor

Volgend jaar moet de 24 uur van Le Mans echt in onze agenda …