Bentley at Frankfurt motor show Photo: James Lipman

IAA Frankfurt: Bentley Bentayga, de snelste SUV ter wereld

Bentley at Frankfurt motor show Photo: James Lipman

Bentley presenteert op het salon van Frankfurt hun nieuwe SUV, de Bentayga. Hij wordt voorgesteld als de snelste SUV ter wereld, al klinkt die naam nogal lomp…

Motor

De Bentayga krijgt een volledig nieuwe 6.0-liter W12-motor met 608 pk bij 6000 tpm en 900 Nm koppel tussen 1250 en 4500 tpm. Dat zorgt ervoor dat hij van 0 naar 100 km/u sprint in amper 4 seconden en maar stopt bij… 301 km/u!

De nieuwe W12 gebruikt zowel directe als indirecte benzine-injectie en kan naadloos wisselen tussen de twee. Daarnaast kan hij ook de helft van zijn cilinders uitschakelen om zo het verbruik en de uitstoot te drukken. Deze ingrepen zorgen ervoor dat de Bentayga een CO2-uitstoot haalt van (amper) 292 g/km en een gemiddeld verbruik van 12,8 liter per 100 km.

bentayga3

Om de extra hoeveelheid koppel tijdens het off-road-rijden aan te kunnen werd de automatische versnellingsbak met 8 versnellingen en de vierwielaandrijving verstevigd.

In 5de en 8ste versnelling (op de snelweg) kan de versnellingsbak zich loskoppelen van de motor om zo bij een stationair toerental uit te bollen. Wanneer de weg naar beneden gaat of het gaspedaal terug wordt ingedrukt, zal de versnellingsbak terug inschakelen. De nieuwe W12 is maar liefst 11,9% zuiniger dan de vorige variant.

De Bentayga zal in de toekomst ook als diesel en hybride verkrijgbaar worden.

bentayga1

“De Bentayga is echt de Bentley van de SUV’s. Hij herdefinieert luxe in het SUV-segment en biedt een echte Bentley ervaring in elke omgeving, dankzij een combinatie van ongeëvenaarde aandacht voor detail, de mogelijkheid om op elk terrein uit te blinken en zijn cutting-edge technologie. Met deze bijzondere auto zijn we op zoek naar een spannende periode van sterke groei en een verkoop succes voor Bentley. De Bentayga is de volgende stap in de toekomst van ons merk.” – Wolfgang Dürheimer, CEO van Bentley Motors.

bentayga2

Technologie

Met cutting-edge verwijst hij onder meer naar de 8 rijmodi voor zowel on- als off-road. Dat in combinatie met de Bentley Dynamic Ride, elektrische stuurbekrachtiging, Adaptieve Cruise Control, Stop & Go, traffic Assist,… zorgt ervoor dat de wagen boordevol technologie zit.

Een andere nieuwigheid is de komst van het Electronic Night Vision, dat infrarood-technologie gebruikt om mogelijke obstakels te zien in het donker.

Uploaded by graham_stacey

Design

Het design is ontegensprekelijk Bentley. Hij oogt in elk geval duizend keer beter dan de conceptcar van enkele jaren geleden. De Bentayga krijgt dezelfde kenmerkende lijnen mee als die van de Continental en de Mulsanne. Ik vind hem er echt goed uitzien (mijn mening uiteraard…). Ook binnenin is alles zeer luxueus en mooi afgewerkt. Zoals gewoonlijk wordt het leer en de onderdelen met de hand uitgekozen en geplaatst.

Bentley heeft met de Bentayga mogelijk één van de beste SUV’s ooit gebouwd, al hadden ze toch beter een andere naam gekozen.