McLaren SLR

Gespot: 4 maal McLaren SLR in Monaco

De Mercedes McLaren SLR zorgt nog steeds voor verdeelde meningen. Akkoord, het is zeker niet de beste sportwagen en ook de looks zijn niet zo gek als toenmalige concurrenten Porsche Carrera GT en Ferrari Enzo Ferrari. Daartegenover staat wel dagelijkse bruikbaarheid, een straaljager profiel en een ongeëvenaard kompressorgeluid. Ook onderhuids vinden we enkel carbon terug inclusief technologie geïnspireerd door de toenmalige McLaren-Mercedes F1 bolides. Ook het productieproces in de McLaren fabriek in Woking verklaren de toenmalige vraagprijs. In Monaco legden we afgelopen zaterdag en zondag maar liefst 4 SLR’en op de gevoelige plaat.

1x SLR Coupé

De gespotte SLR werd eerder al gesignaleerd in Parijs en heeft een kleur die pas na enkele jaren werd geïntroduceerd, tegelijkertijd met een update van het SBC (Sensotronic Brake Control)  remsysteem. Daarbij werd de elektronische regeleenheid die de remkracht per wiel bepaalt herzien na opmerkingen van moeilijk te doseren remmen. De SLR coupé bleef tot 2009 in productie en een persoonlijke schatting leert dat er ongeveer 1.500 ‘gewone’ SLR coupés gemaakt zijn sinds 2003.

2x SLR Roadster

In 2007 volgde een dakloze SLR die de reeds strakke lijn extra schoonheid bezorgde. Ook hier de 5,5 liter V8 Kompressor motor uit Affalterbach met 626 pk. De zilveren SLR op onderstaande foto’s rijdt trouwens vaak rond in Monaco, enkel jammer dat de eigenaar rookt in zijn SLR. Ongeveer 1.000 SLR Roadsters werden geproduceerd in drie jaar tijd.

1x SLR 722S

De SLR 722S was een tot 150 stuks gelimiteerde krachtigere versie van de ‘standaard’ SLR Roadster. 722 verwijst naar het startuur van de 300 SLR met de Brit Stirling Moss achter het stuur in de toenmalige Mille Miglia van 1955. Het Belgisch prijskaartje in 2008 was € 527.000, of zo’n 25.000 euro meer dan de SLR Roadster. Een kleine meerprijs als je ziet dat de tweedehandswaarde van de 722S een stuk hoger ligt dan die laatste. De SLR 722S valt te herkennen aan specifieke velgen, verdonkerde voor- en achterlichten en ook een extra lip op de voorbumper. Mijn favoriet of all times.

Een overzicht van alle SLR modellen vind je hier.