Valtteri Bottas

Formule 1 Rusland: Eerste overwinning voor Bottas, Vandoorne 14e

Ferrari heeft haar eerste startrij niet kunnen verzilveren in een overwinning tijdens de Grand Prix van Rusland. Op het circuit van Sochi nam de Fin Bottas in een Mercedes-AMG de overhand en behaalde zo zijn eerste F1 overwinning net voor het Ferrari duo. Vandoorne kon gelukkig starten én finishen.

Opnieuw zorgde McLaren-Honda voor ophef nog voor de rode lichten doofden. Fernando Alonso viel net voor het einde van de formatieronde stil met zijn MCL32 en de Spanjaard was daar niet bepaald gelukkig mee. Een extra opwarmrondje was nodig om de bolide van Alonso veilig aan de kant te zetten. De start verliep niet geheel vlekkeloos voor Grosjean die optimistisch voorbij Palmer probeerde te komen. Het bracht de AMG GT facelift Safety Car op de baan voor Bottas en Vettel. Bottas had namelijk dankzij een blitsstart vanaf plaats drie beide Ferrari’s achter zich uit geaccelereerd. Het beslissend manoeuvre zo zou later blijken. Achteraan kon Vandoorne de brokstukken van Grosjean en Palmer nog net vermijden, maar onze landgenoot kwam op onreglementaire wijze terug de baan op waardoor er strafseconden werden toegewezen, zucht … Stoffel Vandoorne maakte van de Safety Car situatie gebruik om te pitten voor opnieuw ultrasoft bandjes. Een alternatieve strategie toepassen op een tragere wagen is altijd het proberen waard.

Buiten de incidenten in de eerste ronde en een oververhitte rem van Ricciardo was het wachten op de eerste pitstops voor wat spanning op de baan. In ronde 27 kwam Bottas als eerste van de toppers binnen, Vettel, Raïkkönen en Hamilton reden nog enkele rondjes door op het weinig bandenslijtend circuit van Sochi. Vettel reed het langst door en hoopte zo op een vrij zeldzame overcut, maar het leverde de Duitser geen tijdswinst op tegenover Bottas. Dankzij het verser rubber van Vettel en een remfoutje van Bottas kwam Vettel nog gevaarlijk dicht bij de achtervleugel van Bottas. Tot een inhaalpoging kwam het niet en Bottas kon het hoofd koel houden om zo zijn eerste F1 zege binnen te halen. Bij Mercedes waren ze vooral opgelucht dat Ferrari niet haar derde overwinning van het seizoen binnenrijfde. Hamilton kende een zeldzaam off-weekend; het wordt dus wellicht een lange nacht voor de Brit die zijn achterstand op Vettel in de WK-stand ziet toenemen tot 13 punten.

Afspraak binnen twee weken voor de GP van Spanje.