Autosport: Wie heeft de krachtigste motoren?

14020243148_bb868099d6_b

Het nieuwe autosportseizoen begint stilaan weer op gang te komen. We proberen wat duidelijkheid te scheppen in de verschillende racedisciplines door een klein overzicht in tabel- en grafiekvorm.

We hebben een opsplitsing gemaakt in 4 categorieën: de single seat racecars, de uithoudings racers (endurance), de sprintseries en rally omdat het zo’n geval apart is aangezien rally niet op circuit gereden wordt.

Tabel Autosport

Het aantal pk en de grootte van de motoren ligt ver uiteen maar echt interessant wordt het pas als we het aantal pk per liter bekijken. Het gros van de disciplines zit tussen 100 en 200 pk per liter. Enkel Formule 1 slaagt erin meer dan 400 pk per liter te genereren. Voornamelijk door de remenergie en uitlaatgaswarmte recuperatie. Indycar en de Porsche 919 LMP1 uit de WEC staan eenzaam boven de 300 pk per liter grens.

Grafiek Autosport

Het aantal pk is niet altijd exact juist maar de realiteit zal er (hopelijk) toch niet ver naast zitten. Ook hebben we de Formule E niet opgenomen in dit overzicht. Voor 2015 is hoofdzakelijk dezelfde motorreglementering van kracht al zullen de meeste motoren nog net iets krachtiger zijn. Voorlopig spant de Toyota TS040 Hybrid LMP1 de pk-kroon met ongeveer 1.000 pk. Nissan doet vanaf dit jaar ook terug mee in de LMP1 en beloofde alvast 1.200 pk … Wie de LMP1 bolides aan het werk wil zien en horen kan alvast begin Mei in Spa terecht.