Alpina X3

Autosalon Genève: Ook nieuwe X3 krijgt Alpina kuur

Zoals vele nichemerken kiest ook Alpina het autosalon van Genève uit om haar allernieuwste modellen voor te stellen. Met de nieuwe Alpina X3 en X4 is dat niet anders. Twee vliegen in één klap. De X4 Alpina schitterde wel door afwezigheid in Genève.

Alpina zet dat jaar alles in op de XD3 en XD4. Alpina kietelt de 3 liter diesel zes-in-lijn op tot 388 pk en maar liefst 770 Nm koppel, beschikbaar tussen 4.000 and 5.000 rpm. De prestaties waren tot voor kort enkel weggelegd voor een sportwagen. Zo gaan de Alpina X3 & X4 van 0 tot 100 km/h in 4,6 seconden en heeft de XD3 een topsnelheid van 266 km/h. Ook de ZF achttrapsautomaat werd onder handen genomen: Aplina Switch Tronic zou de ideale dirigent zijn tussen de motor en de wielen.

Het xDrive systeem van BMW blijft zo goed als behouden, maar het differentieel werd wel door Alpina geoptimaliseerd. De Alpina sportophanging met elektronische demping in combinatie met het actief differentieel moet voor een uitzonderlijke wegligging zorgen. Naar Alpina-normen zijn de koetswerkaanpassingen vrij beperkt. De nieuwe X3 ziet er sowiso iets braver uit dan de vorige generaties. De typische meerspaaks Alpina velgen maken het plaatje compleet. Volgens de nieuwe WLTP testcyclus kom je toe met 9 liter per 100 km, al bedraagt de CO2 uitstoot wel een stevige 238 g per km.

Alpina X3