Audi R18

Audi wint voor 4e maal WEC 6 uur van Spa-Francorchamps

Onder het oog van 56.000 toeschouwers heeft het trio Lucas Di Grassi, Loïc Duval en Oliver Jarvis in een Audi R18 de WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps gewonnen. Porsche en Toyota hadden beide met pech af te rekenen.

Onvoorspelbaarheid troef in de vijfde editie van de 6 uur van Spa WEC. Polesitter Brendon Hartley reed een verdienstelijke eerste stint in de Porsche 919 hybrid in tegenstelling tot Porsche teamgenoot Marc Lieb. Die moest door technische problemen met het hybride systeem de race verder zetten aan een ‘lager’ tempo. De Toyota van Sebastien Buemi komt na de eerste pitstops als eerste de baan op net voor de nr. 1 Porsche waar Timo Bernhard ondertussen het stuur heeft overgenomen. Het gevecht tussen beide komt tot een einde door een lekke band van Bernhard.

Toyota LMP1

 

Halfweg de race zag het er even naar uit dat Toyota met een onverhoopte dubbelzege aan de haal zou gaan. De nr. 1 Porsche moest binnen voor een versnellingsbakwissel, terwijl de Audi’s geen vuist weten te maken tegenover de Toyota’s. Na een viertal uur slaat echter het noodlot toe voor de Toyota’s. Beide LMP1 wagen krijgen af te rekenen met problemen aan de 2,4 V6 benzinemotoren en blijven in de pits. Oliver Jarvis kreeg zo de leiding in de nr. 8 Audi in de schoot geworpen en gaf die ook niet meer af. Enkel in de laatste rondjes stuurt Toyota haar bolides opnieuw het circuit op (enkel op elektrische kracht) om toch in het klassement opgenomen te worden.

Na 160 rondjes was het dus toch opnieuw een Audi die de hoogste trede van het podium kon beklimmen. Audi bewijst nog maar eens dat betrouwbaarheid en een constant raceritme de ideale manier is om uithoudingsraces te winnen. Ook Rebellion verraste vriend en vijand met een derde en vierde plaats in de eindklassering.

Rebellion

 

In de LMP2 categorie was de overwinning voor de Alpine Nissan van het trio Menezes, Lapièrre en Richelmi. De Ferrari 488 GTE van het duo Rigon en Bird waren de best geklasseerde LMGTE Pro wagen net voor de Ford GT van het trio Franchitti, Priaulx en Tincknell. De andere Ford GT (nr. 66) crashte overigens zwaar op Eau Rouge, en rijder Stefan Mucke moest voor verzorging naar het ziekenhuis. In de LMPGTE AM categorie was de overwinning voor het trio Dalla Lana, Lamy en Lauda in een Aston Martin Vantage V8.

Ford GT40

 

Deze 6 uur van Spa was alvast een flinke opwarmer voor de 24 uur van Le Mans op 18 Juni.