Update – Mercedes is haar eerste 6 plaatsen kwijt na inbreuk technisch reglement

De belangrijkste 24-uur uithoudingsrace in België op het cicuit van Spa-Francorchamps bekoort dit weekend weer duizenden autosportfanaten. Mercedes-AMG toon alvast haar potentieel met de gloednieuwe AMG GT3 die maar liefst de eerste zes startplaatsen inpalmt. 

UPDATE: De Mercedessen zijn gediskwalificeerd wegens het niet naleven van het technisch reglement (het gaat om een voordeel waarover de concurrentie ingelicht had moeten worden). Niet alleen starten ze achteraan, maar moet elke AMG GT3 ook een stop-and-go tijdstraf van 5 minuten afwerken tijdens de race. Zo gaat de pole toch naar de Audi van Laurens Vanthoor.

Het zag er eerst naar uit dat Maximilian Götz in de #86 AMG met de superpole aan de haal zou gaan, maar door het negeren van een gele vlag werd zijn snelste ronde geschrapt. Zo bleef de superpole toch in handen van Clemens Schmid die 0,009 seconden sneller was dan Mercedes-AMG collega Felix Rosenqvist. Eerste niet Mercedes-AMG is de Audi R8 van onze landgenoot Laurens Vanthoor op een zevende plaats. Laurens heeft ditmaal zijn broer Dries en Kortrijkenaar Fréderic Vervisch als ploegmaats.

AMG GT3

Het blijft afwachten of de Mercedessen ook de concurrentie op een afstand kunnen rijden tijdens de race waar uiteraard de betrouwbaarheid een ontzettend belangrijke rol speelt. De uithoudingsklassieker die deel uitmaakt van het Blancpain GT Series kampioenschap start vandaag om 16:30 en is integraal te volgen op de livestreampagina van de 24 hours of Spa.

24h Spa

Met dank aan Kurt Vanhoenaker voor de foto’s.